Briós, egy új formázással és fahéjas cukorral

briós

A recept nem új, a jól bevált briós receptem, de a formázást nagyon szerettük 🙂 A külső része így sokkal ropogósabb és a fahéjas cukor beleül az apró kis vágásokba… A belső puha tészta, az apró kis roppanós falatok… fantasztikus 🙂

Biróst már tettem fel az oldalra, most is azzal a tésztával dolgoztam, csak épp alkalmaztam egy youtube-os videóban látott apró trükköt.
Sajnos nem volt lehetőségem fotózni a készítését, de megpróbálom érthetően leírni, hogy is készült.

briósHozzávalók: 50 dkg finomliszt, 2,5 dl tejszín, 2,5 dkg élesztő, 1 cs vaníliás cukor, 2 tojás, 6 dkg cukor, 12 dkg vaj, csipetnyi só, 1 dl tej a kenegetéshez, 1 evőkanál fahéj és nádcukor a szóráshoz

A langyos tejben elkevertem a cukrot, belemorzsoltam az élesztőt és félretettem 20 percre. A lisztet átszitáltam, belekevertem a sót és a vaníliás cukrot, apróra kockáztam a szoba hőmérsékletű vajat és egy picit meglangyosítottam a tejszínt is. A hozzávalókból egy nagyon rugalmas tésztát dagasztottam és 1 órát meleg helyen kelesztettem.

Mikor a tészta megkelt, 10 részre osztottam, a gombócokat egyesével kisodortam, mintha perecet készítenék, kb 25-30 cm hosszú csíkokat kaptam így. A csíkot kicsit megpaskoltam, majd egy éles kis késsel az egyik hosszú szélét kb fél centiméterenként úgy a csík feléig bevagdaltam. Ezután, mintha csigát tekernék, feltekertem, a végét picit a csiga alá csippentve.

Megkentem tejjel, pihentettem a sütőpapírral borított tepsi 15 percet, majd 190 fokos sütőben pirosra sütöttem. Még forrón újra lekentem tejjel és megszórtam a  fahéjas cukorral.

briósNem csak látványos, de fantasztikusan finom, ahogy a cukros fahéj megbújik az apró kis rések között 🙂

briós

Pin It

Vélemény, hozzászólás?