Epres marcipános kuglóf

Epres marcipános kuglóf

Azt hiszem életem legfinomabb kuglófját sikerült ma megsütnöm. Ebben biztos közrejátszik az is, hogy talán a két legkedvesebb hozzávaló segítségével készült, hiszen ez egy olyan recept, amiben marcipán és eper is szerepel… Tehát a mai kedvenc, az epres marcipános kuglóf mutatkozik most be Nektek 🙂

Amikor reggel felkeltem és körbenéztem, már tudtam, ez a nap bizony nem múlik el sütés nélkül, borongós vasárnap, száz fehér virág helyett egy kis sütivel kell szebbé varázsolni 🙂
(aki nem tudná, hogy a borongós, szomorú vasárnapról miért jutott eszembe a száz fehér virág, az itt meghallgathatja Seres Rezső klasszikusát 🙂 )

De szomorkodás helyett inkább süssünk kuglófot, ezzel az epres marcipános kuglóffal kizárólag sikereket és örömteli perceket könyvelhetünk el 🙂

Epres marcipános kuglófHozzávalók: 50 dkg liszt, 2 tojás, 3 dkg élesztő, 2-3 evőkanál cukor, 2 dl tej, 5 dkg vaj, csipet só
8-10 szem eper marcipán krém: 2 dl tejszín, 3 púpos evőkanál porcukor, 10 dkg marcipánmassza, 2,5 dkg vaj (ennek a mennyiségnek a fele kell a kuglófhoz, de érdemes elkészíteni az egész adagot, mert sok mindenre használható és hűtőben egy hétig is eláll)

A marcipánkrémhez a tejszínt kis lábasba tettem és a felére elforraltam, ezzel besűrítve azt, ezután hozzáadta a cukrot, mikor az felolvadt, belereszeltem a marcipánt és simára kevertem. A tűzről levéve adtam hozzá a vajat és kihűtöttem.

Az élesztőt cukros tejben feloldottam és felfuttattam, a lisztet átszitáltam és felfutott élesztőt hozzáadtam, majd a tojásokat, a lágy vajat, és a tej maradékát. Liszttől is függ, hogy elég e bele a tej, esetleg sok, a lényeg az, hogy ruganyos, a dagasztótál falától elváló tésztát kapjunk. A sót utolsóként adjuk hozzá, amikor a liszttel már elkeveredett az élesztő. Ez a tészta önállóan is használható, de akkor picit több cukrot érdemes beletenni, én most a marcipánkrém miatt nem tettem többet.

Letakarva duplájára kelesztjük, majd bő ujjnyi vastagra kinyújtjuk. A kinyújtott tésztára kenjük a marcipánkrémet (fenti mennyiségnek a felét használtam erre a kuglófra!)

Epres marcipános kuglófAz epret feldaraboltam és csíkokban a krémre rendeztem

Epres marcipános kuglófMajd a tészta két rövidebb oldalát behajtva (mint a rétesnél) a hosszanti oldal mentán feltekertem.

Epres marcipános kuglófKöralakban összefogtam és a kuglóf formába tettem

Epres marcipános kuglóf25 percre ismét a sorsra hagytam, közben 180 fokra a sütőt is előmelegítettem
180 fokon 20 percig, majd 160 fokon légkeveréssel további 30 percig sütöttem.

Epres marcipános kuglófNéhol ugyan kikívánkozott belőle a marcipános epres szaft, de szerintem ez nem zavaró és teljesen jól átsült mindenhol.

Epres marcipános kuglófNagyon finom, igazi nyári kuglóf

Epres marcipános kuglófMire ezt a receptet megírtam, itt ismét esik az eső, úgyhogy megyek és eszem egy szeletet 🙂

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?