Fűszerolaj házilag

Fűszerolaj házilag

Készítsünk otthon fűszerolajat. Tele a kert (vagy épp a piaci árusok pultja), de ha figyelmesen járunk a természetben, akkor erdő-mező, jobbnál jobb friss fűszernövényekkel, melyekből igazán ízletes fűszerolaj készíthető.

Ez is egy módja, hogy a téli hónapokban ne kelljen nélkülöznünk a friss, finom ízeket.

Én megmutatom nálam hogyan készül a kedvenc összeállításom, de az ízeknek csak a fantázia és az ízlésvilág szab határt…

Fűszerolaj házilagHozzávalók: Szőlőmag olaj, színes bors, fokhagyma, chili paprika, rozmaring, zsálya, kakukkfű

Az üvegekbe beleszórók egy-egy evőkanál színes borsot, 2-3 megpucolt fokhagyma gerezdet, utána 2-2 ágacska tárkony, 3-4 zsálya levél, 1-1 szál kakukkfű következik, majd végül 1-1 chili. Az egészet felöntöm az olajjal. Én szőlőmag olajat használok, de lehet olíva is. Ledugaszolom, majd felkerül a kamra polcára. leghamarabb 3 hét után bontom ki, de mivel még nagyon sok fűszer van a kertben én november előtt nem szoktam ezeket használni.

Fűszerolaj házilagAzon kívül, hogy nagyon finom salátákra, sajtra vagy pác készítéséhez, ha csinos üvegbe tesszük el, remek ajándék is lehet.

Fűszerolaj házilag

Pin It

4 hozzászólás a(z) “Fűszerolaj házilag” bejegyzéshez

    • Szia!

      A friss fűszernövény egy idő után csúnya lesz benne, ez az idő függ attól is hol tárolod, de hónapokról beszélhetünk. Ha bontott az olaj és meleg van például, akkor rövidül az idő, de akkor ki lehet belőle venni a növényt, az íze már rég átjárta az olajat! Nekem most van olyan bontatlan, kamrában elrakott üvegem, ami nyár óta még mindig tökéletes, csak épp nem zöld már benne a rozmaring.

Vélemény, hozzászólás?