Sokszor felmerül a kérdés, mi legyen a kertben, balkonon növögető fűszernövényekkel? Hogyan tartósítsuk a fűszernövényt? Hogy tegyük el télire, hogy akkor is élvezhessük a zamatát? Nem mondom, hogy minden titok tudója vagyok, de megmutatom, én hogy szoktam csinálni 🙂
Ma volt egy kis időm és épp az eső sem esett, így szüretet tartottam a fűszeres kertben. A rozmaringot csak módjával szedtem, akkora már a bokor, hogy néha nem árt visszavágni, de mivel jó helyen van, ha enyhe a tél télen is tudok róla ágakat vágni, így sokszor kerülhet frissen az ételhez. A tárkony friss hajtásait is leszedtem, ez a növény már az enyhébb telet sem bírja. Majoránnát, citromfüvet, borsikát vagy más néven csombort, kakukkfüvet és zsályát tudtam még szüretelni, így komoly készletekkel fogok télen is rendelkezni.
Az első és legegyszerűbb a szárítás. Nagyim is mindig a padlás feljáróba kötötte fel a fűszereket. Feljáróm nincs, de a garázs kellőképp sötét és száraz meleg van benne, így remekül alkalmas arra, hogy ott szárítsam a fűszereim. Kis csokrokba kötöm őket, és fejjel lefelé felakasztom. Kb egy hétig szárítom így, aztán morzsolással leszedem a szárról a leveleket és üvegbe zárva elteszem. A felakasztáshoz remekül használható az egyik hipermarketben cipők felakasztására szolgált műanyag “cipő vállfa” 🙂
Ha túl nyirkos az időjárás akkor száríthatjuk a sütőben is. Tepsire rendezzük a növényt, nem túl sűrűn, majd 50 fokos (legalacsonyabb hőfok) sütőbe tesszük és egy fakanállal kitámasszuk a sütőajtót. Kb 24 óra alatt szárad meg így.
Aki szereti a savanykás ételeket készíthet például fűszeres ecetet, nálunk a legkedveltebb a tárkonyos ecet, de mással is érdemes kísérletezni! Én a 2 dl 10 %-os ecetbe 5-6 ágat teszek.
A tárkony egyébként eltehető ecetben is, az üvegből kivéve mintha friss tárkonyt ennénk, úgy használhatjuk. A szárról leszedett leveleket szorosan beletömjük egy üvegbe, majd felöntjük 8%-os ecettel és lezárjuk.
Fűszernövényeket olajban is eltehetjük, ha egyfélét teszünk az üvegbe, akkor a leveleket leszedjük, megtömjük vele az üveget és felöntjük olívaolajjal vagy szőlőmag olajjal.
De készíthetünk belőle fűszerolajat, erről itt írok részletesebben.
A fűszernövények tartósítására remek megoldás a fagyasztás. Van aki jégkockatartóba teszi az összevágott fűszernövényt és vízzel, olajjal, esetleg vajjal felönti, én egyszerűen zacskóba teszem és úgy fagyasztom le. Ezeket a fagyasztásra szánt fűszereket mindig megmosom, leszárítom majd felaprítom és így kerül a zacskóba. A zacskóban mindig elsimítom, hogy lapos legyen! Használatkor soha nem engedem ki, csak török egy darabot és megy a forró ételbe.
A fenti képen a tavalyi petrezselyem látható 🙂
Jó módszer a sóban való téliesítés is, de én ezt nem használom, mivel kevés sót eszünk és mondjuk kétféle ilyen módszerrel eltett fűszer használata, nekem már elsózná az ételt. De a módszer lényege, hogy a megtisztított, összevágott fűszernövényt sóval alaposan elkeverve lezárt üvegekbe tömve tesszük a kamrapolcra. Keverési arány: 1 adag só : 4 adag fűszernövény.
Fűszereinket érdemes a virágzás kezdetekor szüretelni, ha hosszú nyarunk lesz, még az is esélyes, hogy lehetőségünk lesz egy újabb szüretre 🙂
Ha sok mentánk, rozmaringunk, citromfüvünk van ajánlom vázában az asztalra tenni, míg az illatában gyönyörködünk egy nyári estén, addig a szúnyogok messze elkerülik asztalunkat 🙂