Fűszernövények télire, szárítás és egyéb lehetőségek

Hogyan tartósítsuk a fűszernövényt?

Sokszor felmerül a kérdés, mi legyen a kertben, balkonon növögető fűszernövényekkel? Hogyan tartósítsuk a fűszernövényt? Hogy tegyük el télire, hogy akkor is élvezhessük a zamatát? Nem mondom, hogy minden titok tudója vagyok, de megmutatom, én hogy szoktam csinálni 🙂

Ma volt egy kis időm és épp az eső sem esett, így szüretet tartottam a fűszeres kertben. A rozmaringot csak módjával szedtem, akkora már a bokor, hogy néha nem árt visszavágni, de mivel jó helyen van, ha enyhe a tél télen is tudok róla ágakat vágni, így sokszor kerülhet frissen az ételhez. A tárkony friss hajtásait is leszedtem, ez a növény már az enyhébb telet sem bírja. Majoránnát, citromfüvet, borsikát vagy más néven csombort, kakukkfüvet és zsályát tudtam még szüretelni, így komoly készletekkel fogok télen is rendelkezni.

Hogyan tartósítsuk a fűszernövényt?Az első és legegyszerűbb a szárítás. Nagyim is mindig a padlás feljáróba kötötte fel a fűszereket. Feljáróm nincs, de a garázs kellőképp sötét és száraz meleg van benne, így remekül alkalmas arra, hogy ott szárítsam a fűszereim. Kis csokrokba kötöm őket, és fejjel lefelé felakasztom. Kb egy hétig szárítom így, aztán morzsolással leszedem a szárról a leveleket és üvegbe zárva elteszem. A felakasztáshoz remekül használható az egyik hipermarketben cipők felakasztására szolgált műanyag “cipő vállfa” 🙂

Hogyan tartósítsuk a fűszernövényt?Ha túl nyirkos az időjárás akkor száríthatjuk a sütőben is. Tepsire rendezzük a növényt, nem túl sűrűn, majd 50 fokos (legalacsonyabb hőfok) sütőbe tesszük és egy fakanállal kitámasszuk a  sütőajtót. Kb 24 óra alatt szárad meg így.

Hogyan tartósítsuk a fűszernövényt?Aki szereti a savanykás ételeket készíthet például fűszeres ecetet, nálunk a legkedveltebb a tárkonyos ecet, de mással is érdemes kísérletezni! Én a 2 dl 10 %-os ecetbe 5-6 ágat teszek.

tárkonyecetA tárkony egyébként eltehető ecetben is, az üvegből kivéve mintha friss tárkonyt ennénk, úgy használhatjuk. A szárról leszedett leveleket szorosan beletömjük egy üvegbe, majd felöntjük 8%-os ecettel és lezárjuk.

tárkony ecetben tartósítvaFűszernövényeket olajban is eltehetjük, ha egyfélét teszünk az üvegbe, akkor a leveleket leszedjük, megtömjük vele az üveget és felöntjük olívaolajjal vagy szőlőmag olajjal.
De készíthetünk belőle fűszerolajat, erről itt írok részletesebben.

A fűszernövények tartósítására remek megoldás a fagyasztás. Van aki jégkockatartóba teszi az összevágott fűszernövényt és vízzel, olajjal, esetleg vajjal felönti, én egyszerűen zacskóba teszem és úgy fagyasztom le. Ezeket a fagyasztásra szánt fűszereket mindig megmosom, leszárítom majd felaprítom és így kerül a zacskóba. A zacskóban mindig elsimítom, hogy lapos legyen! Használatkor soha nem engedem ki, csak török egy darabot és megy a forró ételbe.

Hogyan tartósítsuk a fűszernövényt?A fenti képen a tavalyi petrezselyem látható 🙂

Jó módszer a sóban való téliesítés is, de én ezt nem használom, mivel kevés sót eszünk és mondjuk kétféle ilyen módszerrel eltett fűszer használata, nekem már elsózná az ételt. De a módszer lényege, hogy a megtisztított, összevágott fűszernövényt sóval alaposan elkeverve lezárt üvegekbe tömve tesszük a kamrapolcra. Keverési arány: 1 adag só : 4 adag fűszernövény.

Fűszereinket érdemes a virágzás kezdetekor szüretelni, ha hosszú nyarunk lesz, még az is esélyes, hogy lehetőségünk lesz egy újabb szüretre 🙂

Ha sok mentánk, rozmaringunk, citromfüvünk van ajánlom vázában az asztalra tenni, míg az illatában gyönyörködünk egy nyári estén, addig a szúnyogok messze elkerülik asztalunkat 🙂

 

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?