Adventi kalács koszorú

Adventi kalács koszorú

Advent első vasárnapja van. Az idén is saját készítésű koszorút terveztem az asztalra, de úgy döntöttem, most kalács koszorúnk lesz. Áldott, békés Adventi készülődést kívánok mindenkinek!

Annyiban tér el egy valódi kalács koszorútól, hogy a tésztája inkább egy egyszerű kenyér tésztához hasonlít, mivel szeretném, ha 4 hétig az asztalt díszítené, ezért a legegyszerűbb hozzávalókkal dolgoztam.

Adventi kalács koszorúHozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 1 kávéskanál cukor, 2,5 dl víz, 0,5 dl olaj, tojásfehérje a lekenéséhez

A lisztet beleszitáltam a dagasztótálba, a közepére mélyedést készítettem, majd ide ment a víz, a cukor és az élesztő. 10 percig hagytam, hogy az élesztő elkezdjen dolgozni, aztán elkezdtem dagasztani. Már javában ment a dagasztógép, amikor az olajat hozzáadtam.
Lehet kell még hozzá egy kevés víz, a második koszorúm másik lisztből készült, az többet vett fel.
Olajos kézzel átgyúrtam, majd 10 percig pihentettem a tésztát. Ezután három részre vettem, egyenként kisodortam a szálakat és a három szálból készítettem egy fonatot, amit kör alakban összezártam.
Sütőpapírral bélelt tepsire tettem és a gyertyák helyét előkészítettem: kerestem kb. olyan átmérőjű kavicsokat a kertben, mint a gyertya, alaposan megmostam és fóliába csomagoltam. Ezeket a csomagokat belenyomtam a tésztába:

Adventi kalács koszorúLekentem tojásfehérjével és letakarva 30 percig pihent. Utána előmelegített 190 fokos sütőben sütöttem szép színűre, kb. 35 perc alatt.

Adventi kalács koszorúA gyertyákat kis bonbon kapszliba raktam és a még meleg tésztába nyomtam a kavicsok helyére. Amikor kihűlt, szárított narancs és citrom karikákkal, fahéj rúddal és csillagánizzsal, mézes csillaggal díszítettem. A díszeket fogpiszkálóval rögzítettem.

Adventi kalács koszorúKészítettem egy szép nagy koszorút, ez a fenti mennyiség duplájából készült. A technika ugyanaz, de ez akkora lett, hogy épp befért a sütőbe 🙂

Adventi kalács koszorúValamint barátnőm kérésére készült egy változat mécsessel, ebben az esetben a mécses kis fém tartójával sült együtt a tészta, utána került bele a mécses belső része:

Adventi kalács koszorú

Pin It

Vélemény, hozzászólás?