Ez a süti, vagy inkább kalács féleség, még a nyáron készült, de ahogy azt a kitartó tepszi használók érzékelhették az elmúlt időben nem voltam túl aktív 🙂 Aki hallgatásom/lustaságom ellenére velem maradt, azokkal most megosztom ennek az igazán finom édességnek a receptjét 🙂
Tulajdonképen nem is baj, hogy kicsit ellustálkodtam ezt a receptet, nyáron kevesebben gyújtjuk be a sütőt, kevesebbet használjuk a tepszit és biztosan a tepszi.hu oldalt is, most viszont jönnek a hűvös nappalok, még hűsebb esték, igazán jó alkalom melegedni a konyhában, a sütő mellett…
Hozzávalók: 60 dkg liszt (plusz a szóráshoz), 1 tojás, 1 tojás sárgája, 3 evőkanál cukor, 7 dkg vaj, 2,5 dl tej, 1 mokkáskanál só, 1 csomag élesztő (vagy 7 g szárított élesztő), 3 evőkanál olaj
Töltelék: nutella, 15 dkg túró, 1 tojás, 3 evőkanál cukor, 1 cs vaníliás cukor
A langyos cukros tejben felfuttatom az élesztőt, a lisztet átszitálom és hozzáadom a sót, a tojásokat, az olvasztott vajat, majd amikor kész az élesztős tejet. Alaposan kidagasztom. Egy viszonylag lágy tészta lesz a végeredmény, a lényeg, hogy ne ragadjon. Mikor úgy gondolom a tészta kész, hozzáadom a 3 evőkanál olajat és addig dagasztom, míg azt szépen fel nem veszi. Meleg helyen duplájára kelesztem, kb 40 perc alatt.
A tésztát két részre osztom, majd az egyik részt 8 gombócra osztom, a másik felét pedig kinyújtom, úgy 3-4 mm-re.
A gombócokat egyenként nyújtom ovális, hosszúkás lapokká, valahogy így:
A lapokra ráteszem az egyik felére a túrót, úgy hogy maradjon széle, hiszen a töltelék nélküli részt ráborítom a másikra és összenyomkodom…
Az így kapott “csíkot” feltekerem, az lesz a virág közepén,
a kerek formába a keskenyebb végével (ez az amit összetapicskoltam betöltéskor) lefele helyezem be.
Bár 8 darabot készítettem, végül 7 került bele a forma mérete miatt 🙂
A másik kinyújtott lapot megkentem a nutellával
A távolabbi felén szokás szerint kimaradt kb a tészta egy negyede, hogy jól fel tudjam tekerni, majd mint a rétest feltekerem.
Utána a tekercset a kést váltakozó irányba tartva felszeletelem háromszögekre. Mutatom:
Ezekkel a háromszögekkel rakom körbe a túrós tekercseket, méghozzá a háromszögeket váltakozó irányba pakolva a formába:
20 percet hagyom pihenni, közben a sütőt 180 fokra melegítem. 20 perc után lekenem a tetejét tojással (én a fel nem használt fehérjével kentem, de lehet sárgájával, vagy kissé felvert egész tojással is) és kb. 35 perc alatt készre sütöttem. 25 perc után érdemes rá figyelni, ha a teteje nagyon pirul le kell takarni. Az én sütőm kicsit lustább típus, szépen megsült benne…
Akár szeletelve az ízek keveredésével, akár törve a szirmokat külön-külön is fogyasztható 🙂
Dokumentálni bonyolultabb, mint elkészíteni és tényleg annyira mutatós, hogy garantált a siker vele 🙂