Birs? Bírlak! 🙂 No igen, ezt a receptet a birs, legyen az birsalma vagy -körte rajongói biztosan bírni fogják! A sült birsalma egyszerű, mégis mennyei desszert…
Tegnap jött szembe velem ez a recept, és írója is így kezdi: meglátta és meg kellett csinálnia 🙂 Hát, így voltam ezzel én is! De még milyen jól tettem, hiszen nem csak hogy eszméletlenül finom, de olyan fenséges illatokkal árasztotta el a konyhát, hogy a lelkem is elvarázsolta…
Hozzávalók: 2 birsalma (személyenként 1), 5 dkg vaj, 4 kiskanál cukor (én nádcukrot használtam), 2 fahéjrúd
A recept roppant egyszerű, a birseket megmossuk, félbevágjuk, a magházat eltávolítjuk. No ez utóbbi igényel egy kis pepecselést, a birs kemény, védi a magokat, de egy éles kiskéssel menni fog 🙂
A magház helyére kis kanálka vajat teszünk, és egy kiskanál cukrot. Az így előkészített birsalmákat kivajazott tepsibe sorakoztatjuk és a fahéjrudakat közé tesszük. 200 fokra előmelegített tepsibe toljuk és időnként ránézünk 🙂 Amikor aranybarnára sültek (nekem közel 50 perc volt) megfordítjuk őket és kb. 20 perc alatt a másik oldalukat is átsütjük.
Fordítás előtt így néztek ki:
Az elkészült birsalmákat melegen tányérra helyezzük és a tepsiben összegyűlt lével meglocsolva tálaljuk.
Bár végig desszertről beszélek, kóstolásakor mégis az jutott eszembe, hogy a karácsonyi asztalon nagyon jól mutatna egy sült pulyka vagy kacsa mellé köretnek 🙂
Úgy érzem lesz folytatás 🙂
A receptet köszönöm Alíznak, a Gyergyói ízőrző blogról!