Ismét Farsang Kupa… – 2016. Tata

14. Farsang Kupa 2016. Tata

2016. február 20-án került megrendezésre a 14. Farsang Kupa Tatán, az Olimpiai Edzőtáborban. Az egyik legrangosabb gasztronómiai verseny hazánkban, melyre tanulók/iskolák és képzett szakácsok, cukrászok egyaránt jelentkezhetnek, több kategóriában.

Az idei évben új kategóriaként került kiírásra a “cukorvirág”, valamint a tavaly útjára indított szakács artisztikai kategória is lehetőséget adott a versenyzőknek: “hidegkonyhai artisztikai ÉLŐ” , természetesen ezek, a megszokott szakács, szakács artisztika, cukrász, cukrász artisztika, pincér/felszolgáló és pék kategóriák, valamint a cocktail verseny mellett.

Két szempontból is izgalmas verseny volt, egyrészt mert a tavalyi látogató státuszunkból (itt olvasható a tavalyi összefoglalóm) versenyző státuszra váltottunk, azaz P. váltott én maradtam a fényképezőgép innenső oldalán 🙂 P. két kategóriában szakács aritisztikában és szakács artisztika élő munkában indult. Valamint az eddigi legnagyobb létszámú verseny volt Tatán, 148 nevezett munkával.
Érdekesség, hogy a 148-ból több mint 100 cukrász munka volt, hiába no, szeretjük az édességet 🙂 Bár az is lehet a szakács kollégák “megijedtek” az idei évben bekövezett változástól, ugyanis a nemzetközi trendeknek megfelelően a felnőtt szakácsok az idén már 4 különböző fingerfood-ot és egy 5 fogásos ínyenc menüt kellett bemutassanak. Csendben jelzem jövőre már a tanulók is ezt mutatják be 🙂 (idézet a versenykiírásból: “A WACS (gasztronómiai világszövetség) által megváltoztatott új nemzetközi versenykiírás szerint megszűnt a korábbi „A” és „B” kategória, és új „Szakács” kategória jött létre. Jelen kiírás egy az egyben az új nemzetközi kiírás is, segítve a külföldi versenyekre való felkészülést.”)

Mi igazán korán érkeztünk, de már zsongott a terem a készülődéstől. Szerencsére P. munkái egyben érkeztek a helyszínre, így viszonylag gyorsan kiállításra kerültek 🙂 Mindkét általunk nevezett kategóriában ketten voltak indulók, érdekes volt megfigyelni, hogy mennyire más stílusban dolgozott a két kolléga 🙂

Mivel 10 óra körül elindult a D2-es, azaz az élőmunkás verseny, így a két versenyző 3 órára a munkaasztal mellé ült, kollégák és később érdeklődő látogatók, no és persze a zsűri árgus szemei előtt…

Az eredményhirdetésig még nagyon sok idő volt, így alaposan körülnéztünk 🙂 Kezdtük a szakácsok munkáival, mondhatjuk szakmai ártalom? 🙂

A szakács tanulók közt is volt mit nézni, igazán kitettek magukért 🙂

No, akkor most fejezze be a képek nézegetését, aki nem szeretne már a látványtól is plusz kilókkal küzdeni 🙂 Jönnek a cukrász munkák, itt elnézést mindenkitől, de nem vettem külön a tanulók és végzett cukrászok munkáit, de egyszerűen csodás mindegyik 🙂

A sok sok szépség mellett egy igazán kedves (és nem különben szép) munkára is bukkantam, Kricky és Némó munkája:

14. Farsang Kupa 2016. Tata

A pék kategória indulói is különleges alkotásaikkal is szerepeltek a finom pékáruk mellett:

A pincér/felszolgáló tanulók munkáját nem csak a gyönyörűen terített asztalok zsűrizésével, de szóbeli feladatok megoldásával is nehezítették, de ahogy “kihallgattam” 1-2 beszélgetést igazán jól szerepeltek a fiatalok 🙂

Ha valakinek a munkája kimaradt, azért ezúton is elnézést kérek, sajnos sok kép nem sikerült, a csarnok világítása nem az én kis egyszerű fotómasinámhoz van kitalálva 🙁

Aztán végre eljött a várva várt pillanat, az ünnepélyes díjátadó. Tudom, hogy a zsűrinek és a szervezőknek rengeteg munkája van ilyenkor, de a hajnalban érkezők már nagyon fáradtan várták ezt a pillanatot…

14. Farsang Kupa 2016. Tata

Az ünnepélyes eredményhirdetés

14. Farsang Kupa 2016. TataSzámomra a legfontosabb eredmény: P. egy ezüst (D1) és egy arany (D2) éremmel végzett 🙂

Természetesen hatalmas gratulációnk az “ellenfélnek” is, Berki Zsolt mindkét kategóriában aranyérmes lett 🙂

14. Farsang Kupa 2016. Tata

Ismét egy szuper versenyen voltunk, sok szépséget láttam… van még mit tanulni 🙂
Részemről gratulálok Minden résztvevőnek, remélem jövőre is ismerős arcokat látok majd, még ha Ti nem is tudjátok ki vagyok 🙂

Pin It

Vélemény, hozzászólás?