Narancslekvár

Narancslekvár

Narancslekvár szerelem van nálunk évek óta, valamelyik nap rácsodálkoztam, hogy itt a blogon még nem szerepel… Egy évben általában kétszer készítem, egyszer télen mikor megjelenik a boltok polcain a bio narancs…

másodszor pedig akkor, mikor január-februárban lehet friss szicíliai kezeletlen narancsot vásárolni néhány helyen.
Nem állítom, hogy a legegyszerűbben elkészíthető lekvár, de szerintem megéri a macerázást, mert különleges és nagyon finom 🙂 Én egy picit kesernyés változatot készítek, de ha kipróbálnád ne ijedj meg, nem keserű épp csak pikáns.
Készíthető cukorral vagy édesítővel is, én maradtam a nád cukornál.

NarancslekvárHozzávalók: 1 kg kezeletlen héjú narancs, 1-2 db kezeletlen héjú citrom, 2 liter víz, csipet só

Az előkészület, azaz a macerázás: a narancsok héját cikkekben megvágom és lehámozom. A narancsot gerezdekre szedem a felesleges fehér részeket eltávolítom róla, de nem hártyázom le! A gerezdeket összevágom és egy fazékba teszem, amiben főzni fogom. A cikkekre szedett héjból eltávolítom a fehér részt, úgy, hogy nagyon vékony, szinte csak narancssárga héj maradjon, amit 1-2 mm vékonyan felszeletelek.
A citrommal ugyan úgy járok el, mint a narancsokkal. A héj csíkokat egy másik kis lábasba teszem és a vizet elosztom rajta úgy, hogy a héjat épp ellepje, a többit a gyümölcshúsra öntöm. Én ezt a műveletet általában este csinálom és másnapig a hideg vízben békén hagyom az alapanyagot 🙂 Így kiázik belőle a kesernyés íz…

Másnap mindkét lábast felteszem a tűzhelyre, alacsony hőfokon, hagyom főni. A gyümölcshúsról ha képződik rajta hab, azt leszedem. A héjat addig főzöm, míg meg nem puhul, a gyümölcshúst, kb 1 órán át. Ekkor hozzáadom a cukrot, csipet sót és tovább főzöm. Nagyjából 40-50 perc múlva láthatóan kezd sűrűsödni, ekkor botmixerrel eldolgozom a gyümölcsöt benne, majd hozzáadom a megfőtt héjat a maradék kis levével együtt. Innentől már kavargatni kell, nem lesz egészen sűrű, akkor jó, ha kiskanállal egy hideg tányérra cseppentve, 1-2 perc alatt megdermed. Majd az üvegben is kocsonyásodik még…

Amikor kész, sterilizált üvegekbe töltöm és kihűlésig száraz dunsztba teszem.

Narancslekvár

A kész lekvár fánkhoz, vajas kenyérhez, sütikhez, egyszóval bármihez jó 🙂

NarancslekvárAki szereti a pikáns, fűszeresebb ízeket, ízesítheti csillagánizzsal, vaníliarúddal vagy akár fahéjjal is.

Narancslekvár

Pin It

Vélemény, hozzászólás?