Részeges töltött dagadó, avokádó textúrákkal, pirított édesburgonyával és zöldségekkel

Részeges töltött dagadó, avokádó textúrákkal, pirított édesburgonyával és zöldségekkel

Ez már egy igazi Húsvéti asztalra való recept… Körettel főfogásként tálalhatjuk, de magában a töltött dagadó remek vendégváró is lehet, hiszen hidegen, szépen szeletelve remekül tálalható idényzöldségekkel is.

Már írtam arról, hogy gasztro kalandoztam a Hegyvidék Bevásárlóközpontban, ahol remek üzleteket fedeztem fel. Bár van a fagyasztóban a tavalyi saját füstölésű sonkából, egy kicsit azért elcsábultam a MészárSteak boltjában, hiszen annyira szépek és gusztusosak voltak a sonkák, hogy nem álltam meg egy darab beszerzését, persze szigorúan csak szakmai szempontok miatt 🙂

MészárSteakA Delizia Gourmet & More üzletbe eredetileg ehhez a részeges dagadóhoz kerestem egy jó minőségű búzasört, nem is kellett csalódnom, ugyan árpa és búza keveréke, de valami hihetetlenül finom kézműves sört találta hozzá. Természetesen a sajt mellett, ami éves érlelésű francia Komte sajt.

Delizia Gourmet & MoreAz avokádó és az édesburgonya a Primagora polcairól került a kosárba, tehát mondhatom, egy helyen megvásárolhatunk mindent egy ebédhez/vacsorához.
Ilyenkor irigylem a Tanti és az üzletközpontban lévő többi étterem séfjét, mert teljes biztonságban vannak, ha valami kifogy a konyháról nem gond az utánpótlás 🙂 (Tudom, hogy saját beszállítóik vannak, ezzel csak érzékeltetni szerettem volna a széles és maximálisan minőségi árukészletet – a szerk.)

Ez nem egy bonyolult recept, inkább kissé sokrétű és ezáltal időigényesebb, de tulajdonképp mire a hús elkészül, a többi hozzávalóval is végzünk, utána pedig nincs más dolgunk, mint bezsebelni a dicséretet, miközben hálálkodunk az égieknek, hogy mégis rászántuk magunkat az útra, hogy felkeressük a minőségi alapanyagok kincsesbányáját – oké, ez a hálálkodás rám vonatkozik, hisz írtam már, sajnos Budapest másik végén lakom, bár ennek meg a pénztárcám örül 🙂

Részeges töltött dagadó, avokádó textúrákkal, pirított édesburgonyával és zöldségekkelHozzávalók: 1 szép dagadó, (amit ha nem tudunk felszúrni, kérjük meg a hentest rá), 0,5 liter jó minőségű búzasör, só
Töltelék: 10-15 dkg füstölt sonka apróra vágva, 1-2 kemény tojás, 1 piros kápia paprika, 1-2 gomba, kb 2 dl puffasztott amaránt mag, só, bors, 1 kávéskanál útifűmaghéj
Köret: 2 db sárga és 2 db fehér batáta, 3-4 szál újhagyma, 2 db sárgarépa, 1 pak choi
Avokádó textúrák: 2 db avokádó, 1 lime, 2-3 gerezd fokhagyma, 1 chili, só, bors, 1 kávékanál útifűmaghéj

A felszúrt dagadót előző este (ha van rá 24 óránk még jobb) szépen letisztítjuk és beáztatjuk a sörbe. Másnap reggel kivesszük a sörből és bedörzsöljük kívül belül sóval, így tesszük vissza a hűtőbe felhasználásig. A sört ne öntsük ki, a töltelékhez még használunk belőle, sőt locsolgatni is fogjuk vele a húst.
Elkészítjük a tölteléket. Apróra vágjuk a sonkát és a kápia paprikát, valamint a gombát, lereszeljük a kemény tojást, összekeverjük a puffasztott amaránttal és az útifűmaghéjjal és adunk hozzá fél dl sört. Amikor az amaránt felszívta a nedvességet, akkor tudjuk megítélni, hogy kell-e még hozzá egy kevés sör, de nekem nem kellett, nem kell, hogy túl lágy legyen a töltelék. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, más fűszerre nincs szükség, hagyjuk érvényesülni az ízeket.Betöltjük a dagadóba a tölteléket, a húst tepsibe tesszük, öntünk alá egy kevés sört és lefóliázzuk a tepsit. 160 fokos sütőben kb 3 órát sütjük.
3 óra leteltével levesszük a fóliát, meglocsoljuk sörrel és annyi időre tesszük vissza a sütőbe (180-190 fokra), míg szép színt kap. Szeletelés előtt pihentessük kicsit, hogy szépen tudjuk szeletelni.

Az avokádó textúrák 3 féle avokádót jelent: készül egy chips, egy krémes gömb és egy épp csak átmelegített avokádó szelet. Ez utóbbival nincs sok dolgunk, csak a megtisztított, felszeletelt avokádót (kb egy felet) citrommal meglocsolunk és félretesszük. A másik felét pépesre törjük, sózzuk, borsozzuk, szintén megcitromozzuk és hozzáadjuk az útifűmaghéjat. Alaposan kikeverjük és betesszük a hűtőbe. Amikor összeállt (Kb. 1 óra) vizes kézzel golyókat formázunk belőle.
A chipshez készítünk egy avokádó krémet, összetörjük az avokádót, belenyomjuk fokhagymanyomón a fokhagymát, beleaprítjuk a chilit, hozzáadunk egy evőkanálnyi lime lét, sót, borsot és alaposan kikeverjük. Ezután egy sütőpapírra kenjük egyenletesen az egészet és 120 fokos sütőben kiszárítjuk. Ha már száraz kivesszük, hagyjuk a sütőpapíron kihűlni, utána levesszük róla és összetörjük nagyobb darabokra.

A batátát és a többi zöldséget serpenyőben lepirítjuk, a félre tett avokádót se felejtsük el, de annak tényleg csak pár perc kell 🙂

Részeges töltött dagadó, avokádó textúrákkal, pirított édesburgonyával és zöldségekkelFokhagymamártással kínáljuk, melynek receptje itt található.

 

Pin It

Egy hozzászólás a(z) “Részeges töltött dagadó, avokádó textúrákkal, pirított édesburgonyával és zöldségekkel” bejegyzéshez

  1. Visszajelzés: Remek vacsik! | Frisshírek

Vélemény, hozzászólás?