Az idén nálunk a Húsvét családi ünneppel is egybeesik, így nem csak a hagyományos fogások készülnek, hanem valami igazán különlegeset is szerettem volna alkotni. Régi vágyam, hogy vörös tonhal steaket készítsek, még régebbi ennek a finomságnak a megkóstolása…
Természetes volt, hogy ha ilyen alapanyagot szeretnék beszerezni, akkor azt a Hegyvidék Bevásárlóközpontban található Vörös Homár üzletben teszem.
A Hegyvidék Bevásárlóközpontról már többször hallottam, hogy “gasztroparadicsom”… Sajnos nekem konkrétan a város másik végén van, ezért már többször elnapoltam a felkeresését, de most itt volt az idő, nincs kibúvó, menni kellett.
Arról nem is beszélve, hogy itt található a Tanti, Budapest 5 Michelin csillagos, éttermének egyike. Ugye ez is elég vonzó célpont egy magamfajta gasztromacának 🙂
Nagyjából ezekkel az információkkal felvértezve indultam el, aztán el kell meséljem, leesett az állam. Tényleg a paradicsomba csöppentem, hiszen a fent említetteken kívül két igazi csoda üzlettel is találkoztam. Az egyik ezek közül a Delizia Gourmet & More, ahol mindenféle izgalmas finomság várja a betérőt. Engem leginkább a sajtos pult és az olíva bogyók nyűgöztek le,
de például az egyik tésztáról azt is megtudtam, hogy bronzfejű tésztagéppel készítik, aminek köszönhetően a felülete érdesebb lesz és sokkal több szószt képes felvenni. Azonkívül, hogy hihetetlen választék van, nagyon kedves és segítőkész eladók vannak, akik azonban békésen nézegetni is hagyják a magamfajta elvetemülteket, akik nagyjából 20 perc után sem képesek elszakadni a fűszeres polctól 🙂
Be kell valljam, bár csak egy különleges sörért tértem be, nem árválkodott a sör a kosaramban 🙂
Következő üzlet ahonnan nem lehetett csak hossza nézelődés és persze egy kis vásárlás után elrángatni, az a MészárSteak, a legendás Gál Józsi boltja. Fantasztikus sonkák mellett, személy szerint engem a marha húsok nyűgöztek le, hiszen ilyen csodás húsokat ritkán látok…
Van még számos gasztrocsemegének számító bolt, hiszen tényleg nagyon igényes zöldség-gyümölcs és tészta felhozatallal rendelkezik a Primagóra, fantasztikus svájci csokoládékat kóstolhatunk a Swiss Selection boltjában, megtalálható itt a Bortársaság kiemelkedő kínálatú üzlete, és azt hiszem még sokáig sorolhatnám, de akkor soha nem írnám meg a receptet 🙂
Kalandos bevásárló turizmusom követésére mindenkit biztatok, bár először, de a fentiek miatt nem utoljára jártam a Hegyvidék Bevásárlóközpontban….
És akkor mutatom, mi is készült az ünnepre 🙂
Hozzávalók: 1 szelet steaknek való Vörös tonhal, 1 evőkanál extra szűz olívaolaj, 2 szem hosszú bors, 4-5 szem szecsuani bors, 1 mokkáskanál vörös só, 1 csipet frissen reszelt citromhéj, 1 kávéskanál frissen facsart lime lé
A salátához: 1 érett mangó (esetleg cukrozatlan mangó konzerv), 1 érett avokádó, 15-20 szál snidling, 1 citrom frissen facsart leve, csipet só, 1 kis csokor koriander levél, 1 pici chili, 2 evőkanálnyi fenyőmag lepirítva, 2-3 évig érlelt gouda sajtból néhány forgács, a tálaláshoz szívsaláta levelek
Mozsárban készítettem a fűszerkeveréket frissen,
a borsokat és a sót összetörtem, majd hozzáadtam a reszelt citromhéjat
A tonhal mindkét oldalát beleforgattam a fűszerbe, majd az evőkanálnyi olajat elosztottam a két oldalán és félretettem.
Elkészítettem a salátát: az avokádót megtisztítottam és felkockáztam, meglocsoltam a citrom levével. Hozzákockáztam a mangót, felaprítottam a snidlinget és a koriander levelet, valamint egy pici chilit. Az egészet alaposan összeforgattam, hozzáadtam a pirított fenyőmagot és félre tettem.
Egy serpenyőt felforrósítottam, amikor már forró volt, beletettem a tonhalat és először az egyik, majd a másik oldalát sütöttem, kb 3-4 percig. A széleken látszik, ahogy a hal készül, még véletlen sem szabad túl sütni!
Amikor kész volt, tányérra tettem és meglocsoltam a lime levével.
A saláta levelekbe tálalt salátával tálaltam.