Egy igazi különlegesség, mellyel elkápráztathatjuk a családot, barátokat 🙂 Sok munka nincs a tök virág elkészítésével, egyetlen probléma a vegyszermentes virág beszerzése lehet, de ezen az akadályon hamar túllendülünk, mindenki szerezzen egy töktermesztő barátot 🙂 Ez egy paleo változat, de sima liszttel is készíthető természetesen.
Bár már a végét járjuk a szezonnak és ilyenkor gond nélkül szedhető a virág, a termés már nem biztos, hogy beérik (főleg nagyobb sütőtök esetében), de jó tudni, hogy mind a tök, mind a cukkini kétféle (az egyszerűség kedvéért nevezzük fiú-lány virágnak) virágot növeszt. Az egyik a termő virág, ezek alján felfedezzük a pici terméseket, míg a másik a porzó, ami termést nem hoz. Érdemes megfigyelni, a bibe rész is más! Így ha jó időben szedjük, a termés hozamot nem károsítjuk vele 🙂 Én is megkaptam a virág szüretkor: Jaj, akkor mos nem lesz jó darabig tök a bokron…. dehogynem, hiszen csak pár termő virágot szedtem le a kóstolás kedvéért 🙂
Ha tehetjük szedés után gyorsan dolgozzunk vele, mert a virág “becsúkódik”, mint nekem a képen. Még izgalmasabb lesz az étel, ha még nyitva van…
Hozzávalók 14-16 tökvirág, 2 tojás, kb 10 dkg mandula liszt, annyi víz, hogy sűrű palacsinta tészta legyen, só, bors, szerecsendió, friss bazsalikom, petrezselyem
Kókuszolaj a sütéshez
A tojás, liszt, víz hármasból egy sűrű palacsintatésztát készítünk, ebbe kerülnek a fűszerek. A friss fűszernövényeket ízlés szerint lehet variálni, kerülhet bele kapor, menta, koriander levél, épp ami van, vagy amit szeretünk 🙂
A sűrű masszába mártogatjuk a virágokat
Papírtörlőre szedjük és melegen vagy hidegen, mártogatóssal vagy anélkül, köretként vagy önállóan, tehát tetszés szerint fogyasztjuk 🙂
Én mire elkészültem a fokhagymás mártogatóssal, eltűnt a tál kisült virág 😀