Hogy hol? Igen, nem elírás, sütőben készült. Oké, igényel egy kis hagyományos előkészületet, de aztán bekerül a sütőbe és néhány órára el is lehet róla feledkezni, ideális hétvégi ebéd 🙂
Azt hiszem épp idő és konyhai hely hiánnyal küszködtem, amikor arra az elhatározásra jutottam, hogy a pörkölt a cseréptálban be fog kerülni a sütőbe. Persze utána néztem, láttam nem én találtam fel a spanyol viaszt, van aki a vasárnapi húslevest is így készíti, de az én ötletem a kemencés ételekből indult el…
De nem az egyetlen előnye, a kényelmessége, valóban nagyon finom lesz az így készített pörkölt.
Hozzávalók: 1,5 – 2 kg csülök, 4 közepes fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 paradicsom, 1 hegyes erős és egy tv paprika, só, paprika – egyéni ízlés szerint én teszek bele egy babérlevelet és pici őrölt köményt is.
A hagymákat, paprikákat, paradicsomot ebben az esetben a késes robotgéppel aprítottam. A húst felkockáztam, nálunk külön kerül bele a kockára vágott hús és a kockára vágott bőrös rész. A felkockázott húst serpenyőben kevés olajon körbepirítottam, megszórtam tört paprikával.
A cserépedénybe alulra ment az aprított zöldség, rá a hús a zsiradékkal együtt, bele a többi fűszer és annyi víz, hogy épp ellepje.
Lefedtem és betettem a sütőbe, 150 fokra állítottam, majd 3 óra múlva néztem rá legközelebb 🙂
3 óra elteltével megnéztem mennyire puhult meg, akkor ez volt az eredmény:
Még egy órára visszatettem és utána tálaltam.
Vasárnap lévén könnyű elcsúszni az ebéddel, de így akár pontosan kész lehet, ha pedig még nem eszünk, asütőben sokáig meleg marad.