Karfiolpüré leves, kolbászmorzsával

Karfiolpüré leves, kolbászmorzsával

Karfiolpüré leves számomra egy új fogalom, ahogy alapvetően a “püré levesek” mindegyike új. Tulajdonképp egy krémleves, de sűrűbb, intenzívebb és ezért számomra sokkal finomabb 🙂 A püréleves ráadásul diétákba is jól beilleszthető, mert tejtermék és gluténmentes, megfelelő zöldség választással paleo kompatibilis.

Mi a különbség a krémleves és a püré leves között? Míg előbbi szakszavakkal élve legírozással és montírozással készül, úgy utóbbi csak a pürésített zöldséget és alaplevet tartalmaz, tehát sem tejszín, sem vaj nem kerül bele és át sem szűrjük.

Én a megfőtt zöldséget pürésítem, alaplével (zöldség- vagy húslé tetszés szerint) beállítom a sűrűséget, mi kicsit sűrűbben esszük, de ez ízlés dolga.

Mivel ez az idei év első bejegyzése, így a kanálból visszaköszönve, “személyesen” kívánok Boldog Új Évet mindenkinek 🙂

Karfiolpüré leves, kolbász morzsávalHozzávalók: 0,5 kg karfiol, 10-15 dkg zeller, 1 evőkanál házi vegeta, (ennek hiányában 10-10 dkg sárgarépa, gyökér zöldség, egy kevés lestyán), só (a házi vegeta sósságának figyelembe vételével), ízlés szerint szerecsendió és cayenne bors, kb 0,5 liter alaplé
A kolbászmorzsához 20 dkg parasztkolbász

A kolbászmorzsával kezdtem, a karikára vágott kolbászt serpenyőben megpirítottam, aprítógépben morzsát készítettem belőle, ezt sütőpapírra terítettem és a 100 fokos sütőbe tettem, annyi időre, míg a leves elkészül.
Apróra szedtem a karfiol rózsákat, apróra vágtam a zellert és sós vízben megfőztem. Leszűrtem, turmixba tettem, hozzáadtam a házi vegetát, a fűszereket, kevés alaplét és pürésítettem. Ezután visszaöntöttem a pürét a fazékba, a maradék alaplével beállítottam a sűrűségét és felforraltam. Ahogy felforrt, tálalható

Karfiolpüré leves, kolbászmorzsával

 

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?