Egy vacsora ügyben tanácstalan délután hozta az ötletet, vágytam az ízére, de fogalmam sem volt hogy álljak neki. Aztán rám mosolygott a zöldségesnél egy szép nagy zeller és már jött is a folytatás 🙂
Mint minden olaszos étel, a lasagne is nagyon menő nálunk. Készül húsos és vega változatban is, most épp nevezhetném paleo lasagnénak, hiszen tészta helyett került a zeller bele. Nem csak nagyon finom, hanem sokkal inkább illik a tavaszi alak megújító programba és remek vacsora, mindenféle bűntudat nélkül 🙂
Hozzávalók: 1 nagy zeller, 20 dkg darált marhahús, 30 dkg darált sertéshús, 1 fej hagyma, 2 szál zeller szár, 1 kisebb sárgarépa, 400 g hámozott paradicsom konzerv, 2 dl száraz vörösbor, só, csipet cayenne bors, extra szűz olíva olaj
Besamel: 1 evőkanál kókuszolaj, 2 csapott evőkanál manióka liszt, 2 dl víz, 2 dl mandulatejszín, 100 g totukrém extra (ha nem paleo változat, akkor itt találod a besamel receptem) só, szerecsendió
Sajt: 5 dkg 18 hónapig érlelt Grana Padano (szeletelve hajszálvékonyan, vagy forgácsolva)
Az apróra vágott hagymát kevés olajon elkezdem dinsztelni, majd hozzáadom a szintén apróra vágott zeller szára és a reszelt répát.
Mikor a hagyma üvegesedni kezd, hozzáadom az előtte összekevert darált húst. Lepirítom, sózom, majd felöntöm a borral és 2-3 percig hagyom kiforrni, majd egész alacsonyra veszem a lángot alatta és kb fél órát hagyom fedő alatt puhulni.
Hozzáadom az előtte átpasszírozott paradicsomot és kb 1 óra alatt készre főzöm.
A zellert meghámozom és nagyon vékony karikákra, fél karikákra vágom.
A besamelhez a kókuszolajon átforgattam a manióka lisztet, felöntöttem a mandulatejjel, sóztam, fűszereztem és sűrűre főztem. Amikor a tűzről levettem belekevertem a 100g Totu krémet.
Ezután nincs más dolgom, mint egy sütőtálba rétegezni a hozzávalókat. Alulra zeller, aztán a ragu, majd besamel és egy szelet sajt, erre újra zeller és így tovább.
A tetejét zellerrel és sajttal zárom. Alufóliával letakarom.
Előmelegített 180 fokos sütőben kb 30-35 perc alatt összesütöm. A végén leveszem a fóliát és rápirítom a sajtot (ízlés szerint ez elhagyható)