Alakbarát bögrés sütemény, ráadásként glutén-, tej-, és cukormentes

Alakbarát bögrés sütemény

Nos kérem, ki emlékszik még a Chokito reklámra? Igen, ez is olyan, ez egy tipikus ronda, de finom sütemény 🙂 A neten fakanalas süteményként található az “eredeti” változata, nálunk áztatott piskóta volt az elődjének a neve…

Alaposan átgondolva a receptet egy igazán alakbarát, ráadásul többféle diétába beilleszthető sütemény a végeredmény, ami lássuk be így a tavasz közeledtével nem elhanyagolható szempont 🙂

De nézzük meg egy kicsit ezt az alapanyagot, hiszen legtöbbünknek a cirok sz hallatán a seprű jut az eszünkbe. Süteményünk fő alkotóeleme, egy ősi gabona a cirok teljes kiőrlésű lisztje. Miért jó a cirokliszt? Mert gluténmentes gabona, fehérjében, vasban és élelmi rostokban gazdag, magas E-vitamin tartalma, valamint sok antioxidánst  tartalmaz.
Mindezen jó tulajdonságait csak tetézi, hogy bár szénhidrát tartalma hasonló a hagyományos lisztekéhez (kb. 74 g / 100 g), de glikémiás indexe jóval kedvezőbb (48)!
Tehát hölgyeim, ne csak repüljünk vele, hanem építsük be mindennapjainkba a cirok fogyasztását 🙂

Alakbarát süteményHozzávalók: 3 bögre cirokliszt, 2 tojás (közepes méret), 1 bögre eritrit, 1/2 bögre kókuszolaj, 1 evőkanál szódabikarbóna, 1 bögre mandulatej, 1 kávéskanál fahéj, 1 kávéskanál vanília aroma
Csokihoz: 6 evőkanál eritrit, 4 púpos evőkanál kakaópor, 12 evőkanál víz, 15 dkg Vénusz margarin, 1 evőkanál rum vagy 1 kávéskanál rum aroma (elhagyható 🙂 )
A receptet az egyszerűség kedvéért “bögrés mértékegységgel” készítettem, a bögre 2,5 dl nálam.Megjegyzés: a recept mézzel is elkészíthető, az eritrit mértékegységeivel, de a méz kalória tartalmát akkor bele kell számolni!

A kókuszolajat és a tojásokat kikeverem habverővel, majd minden hozzávalót beleteszek a habverő üstjébe és piskóta szerű masszává dolgozom. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm (az én tepsim 30×24 cm így lesz ilyen magas) és 170 fokra előmelegített sütőben 25 percig sütöm.
Alakbarát bögrés süteményBár nem szép, hogy megrepedt, de sebaj, több helyen fog a csoki belefolyni a sütibe, még jobban “áztatva” a tésztát.
A még meleg tésztát a tepsiben hagyva fakanál nyelével megszurkálom, jó sok lyukat csinálok:

Alakbarát bögrés süteményMíg a tészta sült elkészült a csoki: a vizet, a kakaóport és az eritritet egy kis lábasban felteszem főni. Amikor összeolvad és elkezd forrni, leveszem a tűzhelyről és belekeverem a margarint. Érdemes úgy időzíteni, hogy a sütési idő utolsó 10 percében készüljön el, akkor a meleg tésztába kerül a meleg csoki és hamarabb, jobban felszívja.
Én először a lyukakat töltöm meg csokival, majd a maradékot elosztom a tetején. Persze ez csak a látszat, mert mire kihűl, újra láthatók a lyukak, hiszen jól felszívja a tésztánk a csokit 🙂

Alakbarát bögrés süteményTepsiben hagyom kihűlni. Bár nehéz kivárni, hogy teljesen meghűljön, de érdemes, mert csak akkor szeletelhető 🙂

Alakbarát bögrés süteményRonda és finom… de nagyon finom 🙂

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?