Foszlós kalács

Foszlós kalács

Az elmúlt napokban, hetekben annyi lekvár készült nálunk, hogy már igazán ideje volt egy kis kóstolgatásnak. Lekvárt pedig igazán jól kóstolni, szerintem kaláccsal lehet:)

Jöjjön hát drága Nagyim foszlós kalácsa, amit Ő ugyan két fonatból csinált és így három kalács lett belőle, én a hármas fonatra szavazva, két kalácsot gyártok, de nálam nincsenek is ozsonnára váró unokák:)))

‎Hozzávalók 2 db kalácshoz:
60 dkg liszt, három tojás sárgája, egy kocka élesztő, 1,5 dl tejföl, 3 evőkanál olaj, 4 dl tej, csipet só, ízlés szerint cukor – nálam ez kb. 2 evőkanál nád cukor

Elkészítés:
cukros, langyos tejben felfuttatom az élesztőt, aztán a hozzávalókkal együtt bekeverem. Kb egy órát kelesztem, amikor a duplája, akkor hat részre veszem. És itt jön a titok, amit anno Nagyim úgy jellemzett, hogy “Anyukám, hát kell bele egy kis csavar”, és tényleg:) szóval: egyesével vékony téglalappá nyújtom a tésztát, és felsodrom, mint a piskóta tekercset. Az így kapott csíkokat fonom össze hármasával. Egy fél órát még kelni hagyom a tepsiben, olyan tepsibe szeretem tenni, amiben a két kalács szorosan van egymás mellett, így szépen magasra emelkedik sütés közben. Aztán megkenem tojással és kb fél órát sütöm előmelegített sütőben 180 fokon. Sütés közben egyszer megkennem cukros tejjel és amikor készen van, akkor is.
Foszlós kalács

Frissen, melegen, illatosan a sütőből

Pin It

Vélemény, hozzászólás?