Ketchup

Néhány napja paradicsomi állapotok uralkodnak a konyhámban:)
Sajnos nem abban az értelemben, hogy meg 3-szorozódott a hely, hanem minden paradicsomban úszik és beköltözött hozzánk Paradicsom Máté is:)

Nem túlzás azt állítani, hogy a családban liter számra fogy a ketchup. A kiskorúak mindent azzal esznek (de legalább azzal mindent megesznek:))) és a felnőtt családtagok egy része is igen előnyös helyre teszi a gasztronómiai termékek között.
Nem volt hát kérdéses, hogy az idei évben ezzel is meg kell próbálkoznom…
Soha nem csináltam még, így a tervezgetési időszakban, bújtam a különböző recepteket.
Biztos, hogy készen mindegyik nagyon finom, de majdnem mindegyikben találtam valamit, ami nekem nem passzolt bele. Ilyenek voltak az alma, a mustár, a körte, valamint túl a fűszerek közül például a kömény. Így hát a sok olvasmányt ezúton is köszönöm mindenkinek aki valaha ketchup receptet töltött fel a blogjába (szerintem az összeset elolvastam:)), én becsülettel elolvasgattam, aztán a fejemben összeráztam, aludtam rá egyeketchupt-kettőt és megszületett Paradicsom Mátéból a mi ketchup-ünk:)

A recept körülbelül így néz ki:

3 l felfőzött, átpasszírozott paradicsom, 3 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 tk fahéj, 2 tk őrölt fekete bors, 1 mokkás kanál só, 1 dl almaecet, kevéske gyömbér szirup, 25 dkg nádcukor (illetve készült stevíás változat is), gézbe kötve:  4-5 szál zeller levél, 1 babérlevél, 4-5 szegfűszeg, 5 rózsabors, 5 borókabogyó,
Főztem kb. két órát, amikor már nem habzott, akkor jónak minősítettem. Ekkor turmix, és egy csészényi hideg vízben feloldottam a keményítőt, ehhez a mennyiséghez 2 evőkanálnyit és összefőztem. ketchupForrón üvegekbe tettem és száraz dunsztban alussza az igazak álmát, amíg teljesen ki nem hűl.

Hát, ez lett Paradicsom Máté sorsa:)

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?