Tudjátok, hogy van ilyen, hogy “francia csülök”? Hát én nem tudtam, szépen rácsodálkoztam a piacon 🙂 De pont ezért, hogy ismereteim bővítsem, gyorsan vettem is belőle és mondhatom mély barátságot kötöttünk!
Első gondolatom az volt, hogy csülökpörkölt félét kéne csinálni belőle, ha már csülök, de ez igazából a köröm és a csülök közötti átmenet. Így a belőle készült étel is átmenet lett a gulyás és a pörkölt között..
Aki hozzám hasonlóan nem látott még ilyet, annak bemutatom, íme a francia csülök:
1 kg francia csülök, 1/2 kg burgonya, 2 nagy fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 3 sárgarépa, 2 gyökér, 2 paprika, 1 paradicsom,1 tojásból csipetke, só, bors, piros paprika, őrölt kömény, majoránna, borókabogyó
Hagyományos módon pörkölt alapot készítettem, a hagymából, paprikából, paradicsomból, majd annyi vízzel ami a csülköket ellepte felöntöttem, befűszereztem teljesen puhára főztem. Ekkor ment bele a burgonya és a zöldség, felöntöttem gulyás állagúra vízzel. Mikor a zöldség is puha volt, beleszórtam a csipetkét, még 10 percig főtt, aztán elzártam és magára hagytam. Mivel másnapra készült, így bőven volt ideje kihűlni, ezzel nekem alkalmam nyílt a felesleges zsiradék eltávolítására.
Aki szereti az ilyen jellegű egytálételeket, bátran próbálja ki, nem egy salátástál, de az őszi munkákban megéhezett csapatnak nagyon kiadós ebéd volt.