Ezt a diós kockát ugyan még novemberben készítettem, de most megosztom mindenkivel, mert remek karácsonyi sütemény is lehet belőle.
Nagymamám szinte minden ünnepi alkalomra elkészítette, amíg kitartott a dió termés. Dióból a bejgli mellett ez volt a kedvencünk és szokásomtól eltérően épp csak egész picit változtattam rajta, pontosabban csak egy picit tettem hozzá, narancs héjat reszeltem a tésztába.
Az alap tészta egy teljesen hagyományos bögrés (2,5 dl-es a bögre) süti tésztája dióval:
1 bögre darált dió, 1 bögre tej, 1 bögre cukor (ez nálam szokás szerint finomítatlan nád cukor), 1 bögre liszt (ez most graham liszt), 1 tojás, 1 cs. sütőpor, 2 narancs reszelt héja.
A hozzávalókat alaposan összekeverem robotgéppel, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm ez az adag egy kb 25×35 cm-es tepsibe került. 180 fokos sütőben tűpróbáig sütöm.
Addig elkészítem a krémet:
fél liter tejben felfőztem 6 evőkanál grízt (teljes kiőrlésű tönköly búzadarát használok), 2 csomag vaníliás cukorral. Amikor meghűlt, hozzákevertem 15 dkg vajat és 20 dkg darált diót, és az egyik narancs kifacsart levét.
A teljesen kihűlt krémet a kihűlt tésztára kentem, és étcsokit reszeltem a tetjére, de csokimázzal is nagyon finom.
2-3 órát érdemes hűtőben tartani feldarabolás előtt.
Egy trükk, ha bizonytalan vagy abban, hogy a magas krém megáll e a süti tetején, akkor készíts keretet köré alufóliából, vond körbe a sütit, úgy töltsd rá a krémet, majd hagyd rajta, amíg a hűtőben pihen.Ilyen szép napsütést már nem tudok garantálni az elkészítéséhez, de igazi íz élményt a falatozáshoz mindenképp! 🙂