Levendulás és sós… érdekes párosítás tudom, de érdemes kipróbálni, szerintem nagyon finom és a levendula nem csak az édes kekszekhez passzol
A novemberi meleg és napfény még virágzásra serkentette a levendula bokraimat. Nagyon szerettem volna, ha ezek az ajándék virágok azon kívül, hogy ékesítették a kertet, nem mennek veszendőbe, így kekszbe kerültek. De bizony nem édesbe, hanem sósba és meg kell mondanom, remekül megállták a helyüket benne. Vendégváró finomság rágcsálni való volt egy pohár vörösbor mellé, s mivel egyik vendégünk lisztérzékeny így készült gluténmentes változat, de senki nem panaszkodott 🙂
Hozzávalók: 50 dkg burgonya, 50 dkg kukoricaliszt, 1 dl tej (1,5%-os), 1 cs. élesztő, 2 tojás, 15 dkg zsír, 5 dl tejföl (12%-os), 2 evőkanálnyi levendula virág
Elkészítés: A sós vízben megfőtt burgonyát burgonyanyomón áttörjük, és a kukoricaliszttel összekeverjük. Langyos tejben feloldjuk az élesztőt, és hozzáadjuk a kukoricalisztes burgonyához. Hozzáadunk 1 tojást, a zsírt és a tejfölt, levendula virágot, megsózzuk, jól összedolgozzuk, majd kb. egy-másfél órát pihentetjük. A tésztát háromszor egymás után hajtogatjuk, mint a vajastésztát, utána lisztezett deszkán 2 ujjnyi vastagra nyújtjuk, és tetszőleges formára vágjuk, vagy akár pogácsa is lehet belőle. Sütőlapra helyezzük, tetejét felvert tojással megkenjük, lenmagot szórunk rá.
Egyben bemutatom Nektek fő kóstolómat, aki minden fotózás aktív résztvevője: