Csípős tojáspörkölt

Csípős tojáspörkölt

A még meg nem tojt tojásokból… Gyerekkoromban Nagymamáméknál falun az ünnepi alkalmakkor volt tyúkhúsleves, amibe belefőzték a meg nem tojt (nem tudom van e erre hivatalos név 🙂 ) tojásokat a tyúk pocakjából. Nagy öröm volt, ha volt benne annyi tojás, ahány gyerek ült az asztalnál…

ha nem volt annyi, akkor Nagyapám szertartásosan osztotta szét köztünk, az kapott egész tojást, aki nagyon jó volt, a többiek között felezte el a nagyobbakat 🙂 Így maradt számomra igazi kincs ez a tojás és nagy örömmel fedeztem fel, hogy nagy ritkán a piacon a csirkésnél bizony kilóra is megvásárolható. Időnként, ha tyúkhúslevest főzök és kapok ilyen tojást, akkor bizony gazdagon jut belőle mindenkinek és mindig felemlegetjük a fenti ünnepi szertartást… jó rá emlékezni, már ezért is megéri…

Heti piactúrámon felfedeztem, hogy van tojás a csirkésnél, nagyon rég nem láttam ezt a csemegét, így nem tudtam otthagyni, vettem fél kilót. Már hazafele jutott eszembe, hogy nincs tyúk a fagyasztóban, meg fél kiló kicsit sok lenne levesbe, jesszusom mit kezdjek vele? Ekkor jutott eszembe, hogy tojáspörköltet csinálok, nagyon, nagyon régen nem volt, ráadásul azt főtt alias kemény tojásból szoktam csinálni, de most majd újítok!

Az eredmény nagyon finom és laktató, a fél kiló tojásból hárman jól laktunk egy kevés tésztával köretnek.

Csípős tojáspörköltHozzávalók: 1/2 kg tojás, 1 nagy hagyma, 1 lecsó paprika, 1 zöld erős paprika, 1 pici paradicsom, 1 púpos evőkanál libazsír, 3 dl húsleveslé, só, bors, 1 evőkanál pirospaprika, 1 mokkáskanál majoránna, 1 teáskanál cayenne bors. Rövid cső tészta köretnek.

A hagymát a zsíron megdinsztelem, hozzáadom az apróra vágott paprikákat, pár perc múlva a paradicsomot is, amikor már nincs leve, rászóróm a pirospaprikát, kevés vízzel felengedem és elfőzöm róla a lét. Ekkor felöntöm a húsleveslével, (ha nincs eltett húslevesünk mondjuk a fagyasztóban, akkor jó szolgálatot tesz egy tyúkhúsleves kocka, amit feloldunk 3 dl meleg vízben) beleteszem a fűszereket, amikor újra forr beledobom a tojásokat, 2-3 percig forralom és készen is van. Fedő alatt hagyom pihenni egy kicsit tálalás előtt. Főtt tésztával, de akár rizzsel is remek laktató étel, ráadásul ilyen zord téli időjárásban a szemünknek is jót tesznek ezek a napsárga gömböcök…

Csípős tojáspörkölt

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?