Töpörtyűs pogácsa – libatöpörtyűvel

Töpörtyűs pogácsa - liba töpörtyűvel

Ebben a hideg, szeles időben igazán jól esik egy pohár forralt bor, de ha már borozunk, akkor kell egy kis rágni való…

Elveszett majd megtalált receptjét hoztam most a töpörtyűs pogácsának, ahogy a fogadott mamám készítette egykoron.

Töpörtyűs pogácsa - liba töpörtyűvel

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1 dl meleg víz, 20 dkg darált libatöpörtyű, 3 dl tejföl, 10 dkg liba zsír, 3 db tojás sárgája, 1 evőkanál cukor, só, bors
A kenéséhez 1 db egész tojás

A lisztet tálba szitálom, kis fészket alakítok ki a közepébe, ide teszem a cukrot rámorzsolom az élesztőt, ráöntöm a meleg vizet és félreteszem 15-20 percre, hogy az élesztő felfusson. Pihenés után az össze többi alapanyagot beleteszem és ruganyos tésztává dagasztom . Kissé lágy tészta lesz az eredmény, de ez nem baj, megy fél órára a hűtőbe (jelen esetben a teraszra, már hidegebb, mint a hűtő 🙂 ) Ha letelt a fél óra, meglisztezett nyújtódeszkára vagy pultra borítom és amennyire lehet vékonyra nyújtom.
Utána hajtogatom. Én így tanultam a Nagymamámtól:

Töpörtyűs pogácsa - liba töpörtyűvelA tészta alsó harmadát felhajtom és a felső harmadot ráhajtom,

Töpörtyűs pogácsa - liba töpörtyűvelmajd oldal irányból is behajtom a jobb oldal harmadát, rá a bal oldal harmadát. Vissza teszem a tálba és újabb fél órára a hűtőbe. Ezt a nyújtást-hajtogatást összesen háromszor csinálom meg. A harmadik pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtom, a tetejét rácsszerűen bevagdosom, majd ízlés szerinti méretű szaggatóval kiszaggatom:

Töpörtyűs pogácsa - liba töpörtyűvelSütőlemezre téve 10 percig pihentetem, majd megkenem a tetejüket egy felvert tojással és 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt megsütöm.
A sütőlemezen hagyom kihűlni.

Töpörtyűs pogácsa - liba töpörtyűvelA pogácsa kóstolásra vár, a főkóstoló pedig arra, hogy kihűljön 🙂

Töpörtyűs pogácsa - liba töpörtyűvelTöpörtyűs pogácsa - liba töpörtyűvel

Pin It

Vélemény, hozzászólás?