Szilveszteri malacsült

Szilveszteri malacsült

Omlós, szaftos hús, fényes roppanó sült bőr… Igen, valahogy így kell kinéznie egy malacsültnek… vagyis mi így szeretjük 🙂

Már az idejét sem tudom megmondani hány éve (de 10 biztosan), hogy szilveszterkor ezt a malacsültet sütöm, akár itthon töltjük az év utolsó napját, akár nem… Ha megyünk valakihez és megkérdezem mit vigyek, mindig ez a válasz: “Tudod, azt fincsi sült húst, olyat csak te tudsz!” No, biztos, hogy nemcsak én tudok ilyet, sőt mostantól ha kipróbáljátok, végképp nem én leszek az egyetlen 🙂 De lányok figyelem: volt, aki már a kezem is megkérte a malacsült bűvöletében, úgyhogy érdemes megsütni! 🙂
Ráadásul semmi szuper titkos összetevő, vagy extrán bonyolult dolog nincs benne, egy kis türelem és jó alapanyag kérdése az egész.A jó alapanyaghoz hozzá tartozik, hogy nyáron mindig fagyasztok le paradicsomot, paprikát így ehhez is ezt használom, a fagyasztás ellenére több íz van benne, mintha most venném.A hozzávalóknál én kétféle húst írok, de bármilyen malac vagy disznó alkatrészből elkészíthető, a sütési időre kell figyelni csak, de az egy villával ellenőrizhető, hogy megsült e a hús. Nálunk azért kétféle, mert van aki a szaftos húsokért (erre a legjobb a bőrös császárhús – a mai napig hálám annak a hentesfiúnak aki erre a húsra felhívta a figyelmem 🙂 ), van aki a szárazabb húsokért (pl. bőrös karaj) rajong, így mindenki megtalálja a számítását.

Hozzávalók: 1 kg bőrös malaccsászárhús, 1 kg bőrös malaccomb, 5-6 szem paradicsom, 6-7 db paprika (lehetőleg különböző – ez 3 tv paprika, 2 1 kaliforniai paprika, 1 kápia paprika, 1 faludi paprika, 1 elefántormány paprika felhasználásával készült), 1 fej fokhagyma, 3 db hagyma, 20 dkg zsír, 10 szem egész bors, 2 evőkanál méz, 2 dl fehérbor, só, fűszerkeverék: 1 teáskanál színes bors, 1 teáskanál majoránna, 1 teáskanál szárított chili, 1 mokkáskanál rozmaring, 1 csipet őrölt római kömény mozsárban alaposan összetörve (természetesen helyettesíthető sertés húshoz való grill fűszerkeverékkel is)

Szilveszteri malacsültA húst előző nap alaposan besózom, a bőrt bevagdalom, arra vigyázok, hogy a bőr ne kapjon sót, csak a bevagdalt részekbe jusson. A megpucolt, gerezdekre szedett fokhagymából 4-5 gerezdet beleszurkálok a hús különböző pontjaiba, majd letakarom és hűtőbe teszem másnapig.
Másnap a húst megszórom a fűszerkeverékkel, majd a tepsiben elrendezem a húst bőrével felfelé, és elrendezem benne a paradicsomokat, darabolt paprikát, félbevágott hagymát, a 10 szem egész borsot, hogy mindenből jusson a tepsi minden részébe. A zsírt is elosztom a tepsiben, és fólia alatt lassú tűzön nagyjából két órát sütöm, de ez függ a hús nagyságától, attól, hogy malac vagy sertés hús, stb. 1 óra után érdemes villával megszurkálni és onnantól figyelni a puhulásra.
Amikor a hús puha, leveszem a fóliát és megkenem a borban elkevert mézzel a bőrét, ezt kétszer szoktam megismételni, amikor kellően piros és hólyagosan ropogós, akkor kiveszem a sütőből és még egyszer megkenem.

Szilveszteri malacsültEgészben tálalom, a zsírt pedig leszűröm és kihűtve elteszem, nagyon finom zsíros kenyér vacsorákat lehet belőle csapni, de főzéshez is használható, ahol elviseli az étel a fűszeres zsírt.
Köretnek krumplipüré, franciasaláta, párolt káposzta kerül az asztalra az év utolsó napján.

Szilveszteri malacsült

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?