Téli lekvár

téli lekvár

Oké, tudom, hallom a gondolatodat: Télen is lekvár???
De igen, annyi kihívás van a lekvárfőzésben, hogy nem tudok neki ellenállni…
Azt már csak csendben jegyzem meg, hogy a karácsonyra összevásárolt rengeteg gyümölcsmaradék egyik legjobb felhasználási módja…

Tényleg sok gyümölcsöt vettem december végén, mert nagyon jó minőségű almához és körtéhez jutottam, valamint sok-sok akciós narancs került a kosaramba 🙂 Almát, körtét próbáltam a garázsban teleltetni, de nem nagyon akarózik nekik, így inkább megcsináltam.

Ami izgalmasabb volt, az aszalt sárgabarackkal ízesített sárgadinnye lekvár sikerén felbuzdulva, ezt is szerettem volna cukor nélkül készíteni, valamilyen aszalt gyümölccsel édesíteni, most aszalt szilvára esett a választásom.
Pikáns, nem túl édes és nagyon finom lekvár lett a végeredmény.

téli lekvárHozzávalók: 2 kg alma, 1 kg körte, 4 db birsalma, 15 dkg aszalt szilva, 3 nagy narancs kifacsart leve, 1 evőkanál mézeskalács fűszer

Az almákat, körtét megpucoltam, feldaraboltam és a narancslével feltettem főni. Amikor elkezdett forrni, hozzáadtam az aszalt szilvát. Amikor az egész szétfőtt, puha volt, botmixerrel pépesítettem, belekevertem a fűszert és addig főztem, amíg besűrűsödött.
Az így kapott lekvárt csírátlanított üvegekbe töltöttem és dunsztban hűtöttem ki.

téli lekvárA maradék mézeskaláccsal fantasztikusan finom, igazi jó házasság 🙂

téli lekvár

Pin It

Vélemény, hozzászólás?