Tarkedli

tarkedli

vagy nevezhetjük egérkének vagy cseh fánknak. Valószínűleg csehszlovák rokonok hatására Nagyim a csöröge mellett legtöbbször ezt sütötte gyerekkoromban…

Mivel elkezdődött a farsangi időszak, itt az ideje egy jó kis fánknak!
Gyerekkori kedvencem ez a fánk, amit mi csak egérkének hívtunk és mindig cukros kakaóporba forgatva ettük.

tarkedliHozzávalók: 30 dkg liszt, 2 tojás, 2,5 dl tej, 2,5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, csipet só
kristálycukorral elkevert cukrozatlan kakaópor a forgatáshoz, de cukros fahéjjal is nagyon finom!

A langyos tejben elkeverem a cukrot és belemorzsolom az élesztőt. A lisztben elkeverem a  sót, beleöntöm a tejet, majd hozzáadom a tojást és jól kikeverem. Kb fél órára félreteszem pihenni, majd meleg de nem túl forró olajba szaggatom két olajozott evőkanál segítségével. Nem kell forgatni a forró olajban maguktól megfordulnak. Világosra sütjük és papírszalvétára szedjük. Érdemes még melegen beleforgatni az ízesített cukorba.

tarkedli
Nagyimnak mindig sikerült helyes kis roppanós farkincákat “gyártani” rájuk, ezért lett egérke 🙂
Kezdők is bátran álljanak neki, elronthatatlan 🙂

tarkedli

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?