Gesztenye torta – roppanós gesztenye golyókkal

Gesztenye torta - roppanós gesztenye golyókkal

Ez kérem szépen egy férfiasan egyszerű torta, a legjobb barátom (nem mondhatom ki az évszámot, ahogy rá sem írhattam 🙂 ) születésnapjára készült.

Nem cifrázom túl a leírást sem, nem illene a tortához 🙂
A fotók most olyanok amilyenek, egy születésnapi köszöntésen mégsem állíthattam táncrendbe az Ünnepeltet, hogy igazán élvezetes fotók készüljenek a tortájáról… Viszont élvezetes a torta, érdemes elkészíteni és ízlelgetni!

Hozzávalók: 500 gr gesztenyemassza, 20 dkg porcukor, 10 dkg vaj, 1/2 dl rum, 2dl tej, 2 kanál liszt, 2 kanál cukor, 6 dkg étcsokoládé, a szóráshoz kakaópor
Piskóta – én ha nem kerek tortát sütök, akkor egy vékony piskótalapot készítek, mint a piskótatekercsnél, és abból szabom a formát. Ez a süti egy 8 tojásos piskótából készült egy 42×55 -ös sütőlapon. Sosem árt az ismétlés: a piskóta 8 tojás, 8 evőkanál liszt, 8 evőkanál cukor.

Én a golyókat és a krémet előző nap elkészítettem:

A gesztenye masszából leválasztottam 10 dkg-ot, elkevertem 3 dkg porcukorral és ebből formáztam golyókat, amiket a felolvasztott étcsokiba mártottam. Bár nem vagyok egy profi bonbon készítő, de sokat olvasgatok itt a sok érdekesség és hasznos tanács között leltem azt is, hogy temperálni kell a csokit, amibe mártogatunk, részben mert szebb lesz a végeredmény, részben mert roppanósabb. Nos, a szépségnek végül jelen esetben nem lett szerepe, mert kevesebbet készítettem és így a tetejére nem jutott, de az állaga jó lett. Sütőpapíron hagytam megszáradni és a hűtőbe tettem.

A krémhez felfőztem a 2 dl tejet a 2 evőkanál cukorral és a 2 evőkanál liszttel, majd lehűtöttem a masszát. A gesztenyemasszát kikevertem a vajjal, a rummal és a maradék porcukorral, majd a kihűlt alapot hozzákevertem és másnapig ezt is a hűtőbe tettem.

A piskótához én először felverem a tojásfehérjét habnak, aztán adagolom bele a sárgáját, a cukrot és a lisztet. előmelegített sütőben 160 fokon kb 15 perc alatt megsül ez a vékony piskóta.

Feldaraboltam a piskótát, az alsó lapra kentem egy adag krémet, majd beleültettem a gesztenyegolyókat kissé elszórva, aztán befedtem úgy krémmel, hogy ne látszódjon ki a tetejük. Rá egy újabb piskótalap, majd krém, piskótalap és végül bevontam az egészet.

Az ünnepélyes tortavágásos képen látszik a bal alsó sarokban egy elvágott kis golyó 🙂

Gesztenye torta - roppanós gesztenye golyókkalSajnos kevés golyócskát csináltam, többel jobban mutatna, de az is lehet hogy éjszaka a csenő manók megették egy részét a hűtőből, mert nekem készítéskor nem tűnt kevésnek 🙂

Lényeg, a lényeg, az ünnepeltnek ízlett… Ugye? 🙂

Gesztenye torta - roppanós gesztenye golyókkal

Pin It

Vélemény, hozzászólás?