Mák lekvár

mák lekvár

Még egy lekvár így januárban… részben azért mert ez is egy kísérlet, részben mert kicsit sokkal több lekvárt vettem, mint ami elfogyott a sütikbe. Tegnapelőtt készült, de ha ez mond valamit, akkor elmesélem, hogy ma vettem egy újabb adag mákot…

Ez amolyan fantáziálgatás volt csupán, de nagyon finom végeredménnyel, remélem, ha elkészítitek, Nektek is ízleni fog… Barátnőm volt az első kóstoló, Ő így nyilatkozott róla:
“betyárosan finom és pikáns a máklekvár 🙂 ” – Ugye, nem baj hogy szó szerint idéztelek? 🙂

Szóval, jó lett, nagyon finom, és nagyon nem bántam meg, hogy belevágtam, javaslom próbáld ki, vagy akár kísérletezz a leírtak alapján.

Hozzávalók: 10 dkg darált mák, 10 dkg mazsola, 5 dkg nádcukor, 3 narancs kifacsart leve, kb. 1 dl víz

A hozzávalókat egyszerre tesszük fel kisfazékban főni. Ha nagyon kell, egy pici vizet még rakhatunk alá, a lényeg, nehogy leégjen a mák! Nekem nem kellett, elég volt ez a mennyiség. Amikor felforrt, még 5 percig hagytam kis lángon fődögélni, majd kóstolás után nyilvánítottam késznek. Ekkor botmixerrel turmixoltam az egészet, megvártam, hogy újra rotyogjon, majd elzártam a tűzhelyet és csírátlanított üvegekbe töltöttem és ment dunsztban kihűlni.

mák lekvárAmikor először kóstoltam, voltak kétségeim, nem is írtam meg a bejegyzést 🙂 Megvártam, amíg kihűl, valamint vittem Barátnőmnek, Édsanyának kóstolót…

mák lekvárHidegen kóstolva már tudtam, hogy jó lesz, palacsintába töltve pedig egyszerűen fantasztikus… 🙂 Oké, nem dicsérem magam, szívesen látlak egy mák lekváros palacsintára 🙂

mák lekvár

Pin It

2 hozzászólás a(z) “Mák lekvár” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?