Egyik kedves ismerősöm, aki állandó olvasója az oldalnak kért meg, hogy néhány olyan recept is kerüljön fel mihamarabb az oldalra, amelyek csak mínuszban tartalmaznak kalóriát, mivel közeleg a tavasz… 🙂
Mivel soha nem számolgattam a kalóriákat, így azt most sem ígérem, hogy megteszem, de azt igen, hogy egyre több könnyű étel, sok-sok zöldséges és halas recept fog következni.
A koriander és csirke párosítás nekem nagyon nagy kedvencem, nyáron a friss zöld koriander levekből egész csokorra valót le is fagyasztottam, hogy ne keljen az aromás élvezetről lemondani. Bár a receptben koriander szerepel, bármilyen friss zöld fűszerrel elkészíthető, ízlés szerint. Ráadásként ez egy üde, színes fogás egy borongós nap végére
Hozzávalók – 2 személyre: 1 csésze (1,5 dl) köles, 1/2 csirkemell filé, 1 kis csokor friss koriander zöld (vagy kb. 2 evőkanálnyi fagyasztott), 1 gerezd fokhagyma, 0,5 dl olívaolaj, só, bors
A tálaláshoz 1 db kaliforniai paprika, csíra vagy saláta
A kölest 3-szoros mennyiségű vízben feltesszük főni, amikor már félig puha, én leveszem a tűzről és letakarva hagyom állni.
A csirkemellet apró kockákra vágva az olívaolajon elkezdem pirítani, amikor kifehéredett hozzáadom a vékonyra szeletelt fokhagymát, sózom, borsozom, összeforgatom, megvárom, hogy pici színt kapjon, majd felöntöm 0,5 dl vízzel és mire a víz elfő róla meg is puhul a hús. Ekkor a serpenyőben összeforgatom a leszűrt kölessel és hozzáadom az apróra vágott koriandert. Fedő alatt hagyom pihenni úgy 5 percig és tálalom.
Ha kaliforniai paprikában tálalom, egyből a saláta kérdés is megoldódott, emellett akár piros, akár zöld, akár sárga, vidámmá, élvezetessé teszi az étkezést.
Egy paprikát félbevágok, kicsumázom, vigyázva, hogy ne repedjen el a paprika és alaposan megtömöm a csirkés kölessel.