Vitamin lekvár

vitamin lekvár

Azt már mindenki tudja rólam, hogy a lekvár főzés egyszerű hasznos befőzésből szenvedéllyé nőtte ki magát. Ebben a lekvárban a januárban fel nem használt gyümölcsökkel szerettem volna valamit kezdeni, méghozzá úgy, hogy ismét egy új ízvilág szülessen meg…

Részben karácsonyra, részben a télre begyűjtöttem néhány kiló gyümölcsöt… Még nem próbáltunk almát, körtét teleltetni, gondoltam itt az ideje. Hát, nem igazán akarnak nálunk szépen áttelelni ezek a gyümölcsök, így fel kellett őket használnom. Szerettem volna valami olyat készíteni, amit a családban mindenki ehet, tehát nem cukros, így jutottam el a következő kombinációhoz: alma, körte, sárgarépa, cékla, narancs. Mivel ezeket sűrűn turmixolom csak úgy pépnek is különböző párosításokban, így gondoltam összeköltöztetem őket egy üvegbe, meglátjuk mi lesz 🙂
Egy biztos, a szépnek, nagyon szép lett:

vitamin lekvárNa jó, finom is nagyon, olyan igazi pikáns, gyümölcs lekvár. A neve azért lett vitamin lekvár, mert alapvetően rengeteg vitamin van minden összetevőjében, ezért igyekeztem nem is túl sokáig főzni, de tény, hogy mesterséges adalékok nélkül inkább a nevében van vitamin egy lekvárnak, mint tartalmában.

Hozzávalók: 2 kg alma, 1kg körte, 1 kg sárgarépa, 1 kg narancs, 1/2 kg cékla
Ha valaki jobban szereti az édesebb ízeket én ehhez a mennyiséghez 1 kg nád cukrot javaslok, de az enyémben nincs.

Meghámozom és lereszelem a répát, céklát, az almát alaposan megmosom, hibás részeit kivagdalom, és kicsumázom, feldarabolom. Ezeket felteszem főni, kb egy dl vízzel, és addig kifacsarom a narancsokat, a narancslét ráöntöm, majd kiskanállal a rostokat is kikapargatom a héjból, az is mehet bele. Utána pucolom meg és darabolom bele a körtét, így nekem nagyjából egyszerre megfőtt minden.

Itt szerettem bele ebbe a lekvárba:

vitamin lekvárAnnyira szépek voltak a színek már ekkor, hogy engem teljesen elvarázsolt, nagyjából 20 perc főzés után a varázslatot az illata folytatta, de azt sajnos így nem tudom megmutatni 🙂

Amikor minden puha, összeturmixoltam és a szokásos módon, csírátlanított üvegekbe zártam, majd ment a dunsztba. Mivel nincs benne cukor, így évekig nem, de azért hosszú ideig tárolható, mondjuk amíg jönnek újra a friss gyümölcsök…

vitamin lekvárFelbontás után érdemes hűtőben tárolni, ha marad belőle, nálunk elfogyott egy kis pirítóssal reggelire, majd ebéd után tejberizzsel poharas desszertként azonnal egy nagy üveggel  🙂

vitamin lekvár

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?