Csokis brownie, kesudióval

Csokis brownie, kesudióval

Csokis brownie az egyik abszolút kedvenc nálam. Minden megvan benne, amit egy sütiben kedvelek: a lágyság, a krémesség, az egyszerűség. Egy kis csavarral pedig egészen különleges desszert is varázsolható belőle.

Az este rám tört az édesség utáni vágy, úgy gondoltam kéne valami kis csokis. Ha már csokis, akkor ugye egyértelműen brownie (ha egyszer megkóstolod utána Te is így érzel majd), már csak azért is mert az Ízek és élmények blog írója a blog második szülinapja alkalmából brownie-s játékot hirdetett. Ezúton is további sikeres blog éveket kívánok!

Rendszeres olvasóim tudják, a csoki szenvedély, a játék mindig inspirál, így nem is maradhat kérdéses, hogy egy kis édesség utáni vágyat “ilyen körülmények között” csakis a brownie enyhíthet 🙂

Amire érdemes figyelni a brownie készítésénél:
vaj, ha azt írom vaj, biztos, hogy még véletlen sem gondolok margarinra! Szerintem nem jó bele, fura íze lesz, hagyjuk meg a vajnak, hogy kiadja ami benne van!
Jó minőségű csokoládé. Igen, ez egy picit drágítja a receptet, de annyival finomabb is lesz a süti! Higgyétek el kipróbáltam. Nem mondom, hogy csak a sok száz forintos csokoládé a jó, de az biztos, hogy tortabevonóból és társaiból nem lehet finom brownie-t készíteni. Az már ízlés dolga, hogy mennyire kedveli valaki a kesernyésebb ízeket, de én egy 60-70% körüli étcsokoládét javaslok.
Sütési idő. Ne hagyjuk sokáig magára az első alkalommal, lessük meg, mennyi idő alatt éri el a mi sütőnkben azt az állagot, amit szeretnénk. Akkor az igazi, ha kívül ropogós, kérges, belül egy picit még krémes, de semmiképen nem száraz.
Kerülhet bele egy kis plusz. dió, mogyoró, kandírozott gyümölcs, stb Bátran engedjük el a fantáziánk. Majd én is hozok még ötleteket, ahogy készülnek sorban ezek a finomságok.

Nekem most egy kis extra csavarhoz volt kedvem, egy picit különlegesebb ízre vágytam, így pirított, sós kesudió került a csokis brownie-ba. Lehet elsőre fura, de csak így leírva. Az íze igazi élmény 🙂

Csokis brownie, kesudióvalHozzávalók: 12 dkg vaj, 14 dkg étcsokoládé, 10 dkg nádcukor, 2 tojás, 6 dkg liszt, 5 dkg kesudió
Ez az adag a kisebbik sütőtepsim méretéhez van igazítva 28×22,5 cm a tepsi, Nagyobb tepsibe a duplája.

Vízgőz felett összeolvasztom a vajat és a csokoládét. Kezdőknek javaslom, érdemes mindkettőt kis kockákra darabolni, hamarabb olvad. Félreteszem kb. 5 percre, hogy picit hűljön, különben forrón a tojásokhoz keverve egyből tálalható csokis rántottát szervírozhatnánk 🙂
Egy tálban habosra keverem a tojást a cukorral, majd folyamatosan keverve hozzáadagolom a csokis vajat és a lisztet.
A kesudiót egy kicsit megtöröm és a 3/4 részét a tésztába forgatom.
A sütőt előmelegítem 180 fokra, sütőpapírral kibélelem a tepsit és beleöntöm a masszát, majd a tetejét megszórom a maradék kesudióval.
20 perc alatt készre sütöm. (De tudjátok, ez az én sütöm, figyeljetek rá)

Csokis brownie, kesudióvalPróbáljátok ki, nagyon finom! 🙂

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?