Február van és tegnap megmutatta a tél, hogy még nem vonul vissza… Ma pedig igazán utálatos időjárást produkált, hideg, nyálkás, esős… ezt szerintem már pelenkás koromban is “brrrrrrrr időnek” hívtam…
Talán az időjárás, talán afeletti öröm, hogy még találtam a piacon sütnivaló tököt késztetett még egy a szezonban talán utolsó sütőtök krémleves elkészítésére. De most nem a megszokott módon, hanem egy kicsit más fűszerezéssel, hogy igazi téli leves legyen belőle.
Azonkívül, hogy finom, ha már megsült a tök nagyon gyorsan elkészíthető. Amíg a tök sül, addig pedig sok minden mást lehet csinálni, a sütőtök nem igényli a társaságot 🙂
Hozzávalók: 1/2 kg sült sütőtök (előtte elfelejtettem megmérni, tehát ez már a sütés utáni súly), 1/2 liter víz, 2 dl főzőtejszín, só, bors, szerecsendió
Tálaláshoz: 1 fej hagyma, kevés olaj a sütéshez, tökmagolaj, 1 chili
A megsütött sütőtök héját eltávolítom és leturmixolom, felöntöm a vízzel, sózom, borsozom, belereszelem a szerecsendiót és felforralom. Amikor forr, hozzáadom a tejszínt és összeforralom a levest.
A hagymát felvágom, én most kifejezetten apróra vágtam, és forró olajon megsütöm. A megsült hagymát papírtörlőre szedem és leitatom róla az olajat.
A forró levest tálba szedem, meglocsolom tökmagolajjal, megszórom a hagymával és az apróra vágott chilivel.