Teljes kiőrlésű, sonkás csiga

Teljes kiőrlésű, sonkás csiga

Mint látjátok, mostanában nagyon rákaptam a kelt tésztákra. Szinte már nem is áll szóba velem a család hétvégén, ha nem készül reggelire valami finomság. Igyekeztem a kellemest a hasznossal párosítani és kicsit előre gondolkodtam, így a szépen lassan közelgő Húsvét ünnepi asztalára is beilleszthető csiga a mai reggeliA tésztája gyorsan összeállítható, bármilyen sonkával megtölthető és frissen igazán finom reggelire vagy vacsorára. Az elismerő szavak vagy a csendes elégedett evészet mindenképpen kárpótolja készítőjét az elkészítéssel járó fáradozásért.
Engem legalábbis ezek inspirálnak, hogy hétről hétre, legalább hétvégén valami igazán finom reggeli kerüljön az asztalra. Természetesen az itthon készülő tésztáknál igyekszem figyelni, hogy ne csak sima lisztből, hanem az egészségesebb lisztekből készüljenek, rostban gazdagabb kivitelben.

Hozzávalók: 20 dkg sima liszt, 35 dkg teljes kiőrlésű liszt, 1,5 dl tej, 1 dl tejföl, 1+1 tojás, 2,5 dkg élesztő, 1 evőkanál cukor, só, 15 dkg sonka, reszelt sajt a tetejére

Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatom, majd hozzáadom az átszitált liszthez, a tojással, tejföllel, sóval egyetemben. Alaposan kidagasztom a tésztát és meleg helyen a duplájára kelesztem.
Amikor a tészta megkelt kb citromnyi adagokra osztom és lisztezett deszkán ezeket a gombócokat 5-6 cm széles, 20 cm hosszú sávokra nyújtom. Erre a sávra helezem rá a sonkát az egyik hosszanti szélére:

Teljes kiőrlésű, sonkás csigaMajd ráhajtom a sonkához közelebb eső szélt és felsodrom. Az így kapott “tészta kukacból” csigát tekerek.

Teljes kiőrlésű, sonkás csigaA csigákat szorosan egymás mellé teszem egy sütőpapírral letakart tepsin, amíg melegszik a sütő pihentetem őket. A sütőt 200 fokra melegítem.
Amikor a sütő meleg, lekenem a második tojással a csigákat és megszórom őket sajttal

Teljes kiőrlésű, sonkás csigaKb 30 perc alatt szépen megsülnek.

Teljes kiőrlésű, sonkás csigaA lágy tészta és a benne rejlő sonka, a tetején a ropogósra sült sajttal, igazán ünnepi reggeli.

Teljes kiőrlésű, sonkás csiga

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?