Sült pulykamáj csípős mártással

Sült pulykamáj csípős mártással

Nem tudom Ti hogy vagytok vele, nálunk ez úgy működik, hogy hét közben általában azt főzök ami éppen eszembe jut, vagy amihez van alapanyag a hűtőben, de a hétvégi menüt mindig megbeszéljük. Nos ezt most annyira sikerült megbeszélnünk, hogy végül szombaton délben itt álltunk egy darab friss kenyérrel,

nagyjából üres hűtővel, és egy dugig rakott fagyasztóval, amiben ugye minden kőkeményre van fagyva…
Sebaj, úgyis készülünk vásárolni, majd kitalálunk valamit…
A bevásárló körúton Párom kitalálta, hogy együnk májat, már régen volt, az ötlet tetszett, az gyorsan el is készül, így nagyjából 5 körül akár már ebédelhetünk is 🙂 Aztán persze máj már a szatyorban, mikor indult a tanakodás, hogy hogy is kellene elkészíteni. Pörkölt kizárva, bacon nincs itthon, hagymásat nemrég ettünk, stb, stb. Végül a lecsós máj alapötletéből született egy sok paprikás csípős szósz elgondolása, amihez jó párosítás a gyorsan elkészülő köles.
Nos valahogy így születnek nálunk a gyors és egyszerű receptek…

Hozzávalók: 1/2 kg pulykamáj, 20 dkg apróra vágott paprika (nálunk ilyen lakik a fagyasztóban, vegyes paprikákból összevágva, de jó választás hozzá a kaliforniai paprika is), 1 hagyma, 2 evőkanál kacsazsír, 1 dl paradicsomlé (vagy 1-2 evőkanál sűrített paradicsom), só, bors, Cayenne bors, csípős paprika (ízlés szerint)
Köret: köles + sült hagyma

Ebben az ételben az a fantasztikus, hogy minden egyszerre készíthető és egyidőben kész lesz.
A májat megmostam, letöröltem és tepsibe tettem, tettem alá 1 evőkanál kacsazsírt, fóliával letakartam és beraktam a sütőbe 180 fokra. 15 perc után megforgattam őket és levettem a fóliát, így sült még 10 percig.
A kölest megmostam és kétszeres mennyiségű vízben feltettem főni.
Egy serpenyőben 1 evőkanál kacsazsíron elkezdtem fonnyasztani az apróra vágott hagymát, mikor üveges volt, rátettem a fagyasztott paprika csíkokat, alaposan összeforgattam és felöntöttem a paradicsom lével. Ebben a formában kellő víz kerül az ételhez, de ha friss paprikát és paradicsom sűrítményt használunk, ezen a ponton 1 dl vizet adjunk hozzá. Amikor kezdte elfőni a lét magáról, megszórtam a fűszerekkel. Teljesen lefőztem róla a lét, így lett egy sűrű mártás belőle.

Sült pulykamáj csípős mártássalA köles hamar megpuhul, tálaláskor apróra vágott sült hagymát szórtam a tetejére.

Sült pulykamáj csípős mártással

 

Pin It

Egy hozzászólás a(z) “Sült pulykamáj csípős mártással” bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?