Fahéjas kalács, avagy bolus Hollandiából

Fahéjas kalács

Meglátni és megszeretni már egy kép alapján… Na jó, a neve is közrejátszott, hiszen imádom a fahéjas dolgokat. Már a Húsvéti asztalon is gondolkodom, ahol nálunk mindig van sós és édes kalács is. Az idén ez biztos ott lesz a vendégváró finomságok között!

A recept Moha konyhájából származik, itt olvashatjátok. Leírása szerint ez egy Holland péksütemény, melynek eredete egészen a 16. századig vezethető vissza.

Szerintem nagyon hasonlít a mi kürtös kalácsunkra, legalábbis a roppanós kéreg alatt megbújó puha tészta és persze a fahéjas íz, amit a kürtösnél is a kedvencem, nekem egyből ezt juttatta eszembe.

Az eredeti recept szerinti boluson, csak annyit változtattam, hogy nem volt citromom itthon csak narancs, így annak a héját reszeltem bele és kisebbeket csináltam, így 13 db sikeredett. A tekerésre Moha konyha oldalán van fotó, nézzétek meg, nekem sajnos most nem volt módom fázisfotókat készíteni róla.

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 evőkanál cukor, 1 citrom vagy narancs reszelt héja, 7 dkg puha vaj, 2 dkg élesztő, 3 dl tej, csipet só
A forgatáshoz: 20 dkg nádcukor, 2 kávéskanál őrölt fahéj

A lisztet tálba szórtam, a közepébe mélyedést csináltam, ide öntöttem a langyos tejet, amibe beleszórtam a cukrot és az elmorzsolt élesztőt. Kb 10 percig hagytam, hogy az élesztő elkezdjen ébredezni, aztán az összes hozzávalóval bedagasztottam a tésztát és 25 percre melegbe tettem a kelesztő tálat. A megkelt tésztából 13 gombócot formáztam és letakarva pihentettem újabb 20 percig.
Ezután a gombócokból kb 30 cm hosszú hurkákat sodortam, és vizes kézzel benedvesítettem őket, ezután beleforgattam a tálcán összekevert cukros fahéjba, majd feltekertem.
A sütőlemezen is pihentek még 25 percet, amíg a sütő felmelegedett 210 fokra, utána 20 perc alatt sültek meg szép pirosra.

Fahéjas kalácsNéhány tapasztalati tanács:
Mivel vannak a hajtogatáshoz képek, érdemes alaposan tanulmányozni, esetleg kinyomtatni őket és nem nyakig tésztásan állni a konyha közepén, hogy: áááá, hogy is kell? 🙂
Érdemes az összes hurkát megsodorni, majd utána vizezni a kezünket és a tésztát és úgy jöhet a cukorba forgatás, máskülönben sok időt (és vizet) elpocsékol az örökös kézmosás vagy ragadni fog minden körülöttünk.

Egyébként nagyon finom és nem bonyolult elkészíteni! Nagyon, nagyon érdemes megkóstolni!

Fahéjas kalács

Pin It

Vélemény, hozzászólás?