Bár a közvetlen környezetemben senki nem glutén érzékeny, mégis szívesen kísérletezek, ha nem is kényszerűségből a liszt elhagyásával, egészen másfajta lisztek kipróbálásával.
Ebben a süteményben a darált mandula lett így a főszereplő, a tarocco, vagyis a vérnarancs mellett.
Nagyon régóta rajongok a vérnarancsért, ha újra születek biztos, hogy az Etna lábaihoz szeretnék születni, akár egy narancsföldre narancsszedőnek 🙂 Volt szerencsém kóstolni frissen szedett taroccot, méghozzá édest, nagyon édest. Sajnos nálunk nem terem narancs, így nem mindig a legjobb minőségű vérnarancsok kerülnek a piacok standjaira. Sőt, az idén szinte alig-alig láttam vérnarancsot az árusoknál, illetve ha igen, szinte horror árban. Szerencsére vannak már alternatív beszerzési források is, ahol például vegyszermentes narancshoz, vérnarancshoz juthatunk, így még több finomság elkészíthető belőle, a kandírozott narancshéjtól kezdve, a vérnarancslikőrön keresztül, akár ez a süti is 🙂
A vérnarancs amellett, hogy szerintem szemet gyönyörködtető, nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz, és rendkívül magas a C-vitamin tartalma.
Ezt a sütit először hagyományos borított tortának terveztem, de amikor felszeleteltem a narancsot, rájöttem, hogy van annyi, hogy egy nagyobb tepsi alját beborítsam vele, igaz akkor vékonyabb lesz a tészta, egy kevés tésztához sok narancs jut. Így nem annyira mutatós, viszont sokkal finomabb 🙂
A narancs héját csak abban az esetben hagyjuk rajta, ha vegyszermentes! Ha bizonytalanok vagyunk benne, a belső fehér héjjal együtt távolítsuk el és úgy karikázzuk.
Hozzávalók: 3 db vérnarancs, 20 dkg darált mandula, 10 dkg mandula liszt, 3 tojás, 1 cs sütőpor, 1 cs vaníliás cukor, 5+10 dkg nád cukor, kb 4cl vérnarancslé, vaj a tepsi kikenéséhez.
A narancsok végeit viszonylag vastagon levágtam, úgy hogy utána már szép szeleteket kapjak, nem túl vastag héjjal. A végekből a narancslét kifacsartam ez nekem olyan bő 4cl lett. A narancsokat nagyon vékonyan felkarikáztam, majd egyesével beleforgattam a 10 dkg nádcukorba és a vajjal kikent tepsibe sorakoztattam. Amennyi cukor megmaradt, azt rászórtam és beraktam a sütőbe grill fokozatra, 15 percre.
A tészta hozzávalóit, tojás, cukrok, sütőporos liszt, narancslé, mandula sorrendben folyamatos keverés mellett raktam egymás után a keverő tálba, robotgéppel alaposan kikevertem és ráöntöttem a formában várakozó, kissé karamellizálódott narancsokra.
180 fokos sütőben nekem 20 perc alatt megsült, de ez a tészta vastagságától is függ, érdemes tűpróbát végezni, ha már nem ragad rá semmi a tésztába szúrt tűre, kész a süti.
28 x 36 cm tepsiben sütve, nekem tényleg nagyon vékony lett a tészta, kicsit kevesebb naranccsal egy 26 cm-es tortaformában ideális torta készíthető belőle. Szerintem, így is, úgy is nagyon finom.