Azt hiszem a mai március 15-ét sokáig nem feledjük el… Ki ezért, ki azért, az Ünnep helyett most inkább az időjárásért, amely bizony nem volt kegyes. Rengeteg hó, nagy hideg…
Mi a szerencsések közé tartozunk, 1-2 óra hólapátolás várt csak rám ma reggel és a döbbenet a hírek olvasásakor…
A hólapátolás viszont jó dolog, több okból kifolyólag is: egyrészt remek testmozgás, másrészt hideg, friss levegőn hamar felébred az ember lánya, nincs egész napos “punnyadás”, másrészt, amíg a hóval foglalatoskodom, ha már így a nyakunkba szakadt, megkel a kalács tészta 🙂
Amikor a fahéjas kalács csigáit tekergettem, akkor jutott eszembe, hogy Húsvétra sütnöm kéne egy bárányt. Kalács mindig készül az Ünnepre, így gondoltam, hogy miért ne lehetne bárány formája, a kis göndörödő csigákból a gyapja, a többi meg adja magát. Hát, így született meg ez a bárány kalács, a tésztája a más jól bevált kalács tésztám, itt találjátok a receptjét.
Bár úgy terveztem, hogy szép zöld fűben fogom fotózni, az időjárás kicsit átírta a terveimet, de a hó sem áll ennek a barinak rosszul 🙂
A megkelt tésztából kinyújtok egy darabot, amiből kivágtam a fejet és a lábakat, ezeket elhelyeztem a sütőlemezen, utána elkezdtem egy csipet tésztából kicsi csigákat, vagy inkább kis csomókat gyártani. Nos, ehhez javaslom indítsatok el egy filmet, közben remekül lehet csigákat sodorni, csomózni, de egyébként elég unalmas ténykedés ez a csiga gyártás 🙂
A csigák:
Nem törekedtem arra, hogy egyformák legyenek, így sokkal aranyosabb szerintem, viszont arra érdemes figyelni, hogy a fej résznél csak pici csigák legyenek, mert könnyebb vele dolgozni, jobban hozza a formát és ugye ezek nőnek sütéskor. Mivel nincs alap tészta, így jó szorosan raktam a csigákat, hogy egymáshoz simuljanak.
Amikor az összes csiga a helyére került, kapott aszalt szilvából szemet, nózit és fület a bárány, ebben a formában már Párom is felismerte, hogy mi készül 🙂
Amíg felfűtöttem a sütőt 180 fokra addig békén hagytam a barit, utána alaposan lekentem egy felvert tojással, annyira alaposan, hogy kétszer is átkentem. Kb 20-25 perc alatt sült meg, nem kell sok idő, hiszen a csigák picik, hamar átsülnek.
Ez volt a mi próba bárányunk, én bízom benne, Húsvétkor legalább ilyen jól fog sikerülni 🙂