Ismerkedünk az ehető virágokkal, növényekkel… Már tavaly is került virág lekvárba, szörpbe, az idei ismétlésnél majd Veletek is megosztom 🙂 De az idén elkezdtük a nyers fogyasztást is…
Még módjával, nem önállóan, hanem “szoktatós” módban, valamivel keverve. Én a kipróbálását mindenképpen így javaslom, családom is jól viseli, hogy néhány szirom és általuk esetleg nem felismerhető levélke kerül a megszokott salátába. Ha egy tál pitypang virágot tennék eléjük lehet világgá szaladnának, így viszont rácsodálkoznak és élvezettel elfogyasztják 🙂
Az utolsó erdő járásunk során például Párom már látható élvezettel kérdezgette, hogy melyik növény micsoda és ehető e vagy sem 🙂
A héten a pitypang van soron, készül belőle szirup, ami majd limonádét illatosít, valamint frissen leszedve néhány zsenge levél és virágszirom ebbe a salátába került
Hozzávalók: 5-6 saláta levél, 8-10 zsenge pitypang levél, 2-3 medvehagyma levél, 2-3 pitypang virág leszedett szirma
Öntet: 3 evőkanál szőlőmagolaj, 1 kávéskanál citromlé, csipet citrombors
A hozzávalókat nemes egyszerűséggel kézzel összetépdestem, vigyáztam arra hogy az ismert dolgok, mint saláta és medvehagyma legyenek a nagyobb darabok 🙂 A zöldeket összekevertem, meglocsoltam az öntettel és megszórtam a szirmokkal.
Gyors és egyszerű 🙂 Olyan gyorsan el is fogyott, ahogy készült 🙂
FONTOS! Az ehető növények begyűjtésénél figyeljünk azok tisztaságára! Olyan helyen gyűjtsünk, ahol nem jár autó, földön lévő növényeknél érdemes arra is figyelni, hogy mondjuk ne a kutya futtató mellet gyűjtsük 🙂 Mindig mossuk meg a növényeket, a virágokat is érdemes leöblíteni, óvatosan, hogy sok virágpor ne vesszen kárba.