A rózsa színe, a szépsége, az illata, a tavasz, a nyár, az őszi utolsó, esetleg épp már a tőre fagyó rózsabimbó… ugye sok minden eszetekbe jut, ha azt mondom RÓZSA. No de kinek jut eszébe a rózsaszörp? 🙂
Nos, ha egyszer megkóstolod, biztosan állítom, hogy ahányszor rózsára nézel, a szörp is az eszedbe jut 🙂
Azt már tudja aki olvasott tőlem ezt-azt, hogy nagyon szívesen kísérletezek és egy ideje sok szeretettel igyekszem elfogadni és felhasználni amit a természet nyújt nekünk. Így került a konyhámba a rózsa szirom, hiszen van egy csodálatosan bő virágzású rózsabokrunk.
A rózsa virágában sok E vitamin található, így mindenképpen érdemes szirmait szárítani is, teaként is fogyasztható a szirom forrázata.
Most viszont szirup és szörp készült belőle, amelyek hidegen igazán kellemes frissítők.
Hozzávalók: 300 gr rózsaszirom, 1 l víz, 50 dkg nádcukor, 1/2 vaníliarúd kikapart belseje, 1 teáskanál citromsav.
A rózsaszirmokat leszedtem, megmostam, csak hogya szörpöt ne kelljen a “húsos” menük kategóriába is behelyeznem 🙂
Majd 1 liter vízben addig forraltam, míg a szirmok kifehéredtek teljesen. Ekkor átszűrtem egy sűrű anyagon, kinyomkodtam a szirmokat és visszatettem a fazekat a tűzhelyre. Mérsékelt hőmérsékleten főztem tovább, hozzáadva a cukrot, vaníliát, citromsavat.
A szörp tulajdonképpen készen van, amikor a cukor teljesen felolvad, mehet a kimosott üvegbe és a forró üvegek a száraz dunsztba.
A sziruphoz egészen sűrűre forraltam alacsony hőfokon, csak éppen gyöngyöztetve a folyadékot. Ez kerülhet limonádéba cukor helyett, fagylaltra illatos ízesítőnek, de akár süteménybe is.