Csudacsokis sajtos süti – Blogkóstoló 11.

blogkóstoló 11

Folytatódik a Bloggerek közötti népszerű játék, a blogkóstoló, immáron 11-dik alkalommal választunk céltudatosan egymás blogjáról megkóstolandó finomságot 🙂 A dolog pikantériája, hogy Fortuna (jelen esetben szerintem Dina valamelyik csemetéje 🙂 ) is besegít a dologba 🙂

A blogkóstoló 11. fordulójának háziasszonya, a Dina világa blog írója, akinél itt a játékról, sorsolásról is olvashattok! A sorsolás Borsóhoz kalauzolt, akinek a blogján még nem volt szerencsém olvasgatni, így kissé meglepődtem, amikor szembesültem a ténnyel, hogy kedvenc vega receptjeit gyűjtögeti 🙂 Bár személy szerint én nem vagyok nagy húsevő, de nálunk ritkán kerülhet csak az asztalra vega étel, így már elsőre biztos voltam benne, hogy sütit fogok választani tőle. Szerencsémre az oldal bővelkedik ínycsiklandó süteményekben, így nem volt nehéz a választás 🙂

A kiválasztott süti eredetije a márványozott sajtkrémes brownie nevet viseli, amit én átkereszteltem csudacsokisra, mert a brownie esetében ragaszkodom a lágy állaghoz, ez az isteni süti, pedig a hűtőből kerül az asztalra 🙂 Remélem Borsó nem haragszik meg rám a név cseréért, az én sütim egyébként sem lett olyan szép márványos, mint az övé, bár gyönyörködni nem sok időnk volt benne, nagyon gyorsan eltüntették a csenő manók az asztalról! 🙂

Blogkóstoló 11Hozzávalók:
Csokis rész: 10 dkg vaj, 10 dkg étcsokoládé, 10 dkg nádcukor, 1 kávékanál vérnarancs szirup, 2 tojás, 6,5 dkg liszt
Sajtkrém: 20 dkg szoba-hőmérsékletű krémsajt, 6,5 dkg nádcukor, 1 kávéskanál vérnarancs szirup, 1 nagy tojás

Az eredeti recepthez képest a hozzávalókban csak annyi változtatást ejtettem, hogy a vanília aromát (mivel nem szeretem az aromákat), kicseréltem a saját készítésű vérnarancs szirupomra.
A csokit összetörtem és vízgőz felett a vajjal összeolvasztottam. pár percig hagytam hűlni, majd ebbe belekevertem a cukrot, egyesével tojásokat, végül a lisztet. Nekem egy nagyon sűrű massza lett a végeredmény, ami függhet a csoki minőségétől, a liszttől, stb, így nem is raktam félre 100 ml-t, ahogy az eredeti recept írja, mert már ekkor láttam, hogy a márványosítás a leírt módon a csokis réteg állaga miatt nem lesz az igazi, így egy kis csészényit tettem félre, a többit a téglatest alakú (11 x 23 cm) szilikon formába öntöttem és eligazgattam egyenletesre. Szilikon forma hiányában a sütőedényt érdemes kivajazni, vékonyan lisztezni vagy sütőpapírt használni.
Második lépésben kikevertem a sajtkrémet, az összes hozzávalóval jó habosra és rásimítottam a csokis rétegre. Végezetül a félretett csokiból kis kupacokat pakoltam rá, villával kicsit húztam rajtuk, de a sajtkrém annyira lágy volt a csoki súlyához képest, hogy azokat szépen körül ölelte 🙂 Mondjuk felvágva így is jópofa lett a végeredmény, csak hát nem márványos 🙂
Előmelegítettem a sütőt 180 fokra, ide került a süti, majd 5 per után levettem 160 fokra és így sült még 25 percet. A formában hűlt ki, majd a hűtőbe pihent egy órácskát szeletelés előtt.

blogkóstoló 11Nagyon csokis és nagyon finom! Isteni, ahogy a tömény csokis réteggel találkozik a lágy sajtkrém! Mindenképpen érdemes megkóstolni! 🙂

blogkóstoló 11Köszönet a háziasszonykodásért Dinának, a sütiért Borsónak! 🙂

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?