Hamburger zsemle

hamburger zsemle

Nem is értem, hogy nem került fel eddig az oldalra, pedig ha nem is heti, de havi rendszerességgel biztos sütöm… Valamikor régen lehetett nálunk a pékségben kapni, de amióta ott nincs, rájöttem, a házi mennyivel jobb 🙂

Ráadásul nem is bonyolult az elkészítése, a recept is igazán egyszerű.
Apropó recept, úgy jöttem rá, hogy nincs fent a blogon, hogy rá akartam nézni az anyaghányadra, mert most tényleg tavaly sütöttem utoljára. Gondoltam biztos, ami biztos megnézem… Beírtam a keresőbe nagyjából hat különböző módon és sehogy sem találtam. Rá kellett jöjjek, ezt ellustálkodtam, de szerencsére kézírásban is megvan a recept, így nagy gond nem volt belőle. 🙂 Az alap recept Limarától van, csak már az első sütésnél – akkor épp kényszerből – módosítottam rajta egy keveset és annyira jó volt a végeredmény, hogy én azóta így sütöm 🙂

hamburger zsemleHozzávalók: 40 + 5 dkg liszt, 1 dl tej, 2 mokkáskanál cukor, 1,5 dkg élesztő, 1 tojás, 1 dl olaj, 1 púpos mokkáskanál só, 1 dl kefir, 1 tojás a lekenéshez

Igazából ez egy nagyon kényelmes tészta, mert mindent be lehet pakolni a dagasztóba, aztán a gép elvégzi helyettem a munkát. Ma jó idő volt, így a konyhapulton kelesztettem duplájára, aztán öt részre osztottam, zsemléket formáztam belőle és a zsemlék a sütőlemezen pihentek kb 20 percet, míg szépen megnőttek.

hamburger zsemle Ekkor lekentem tojással és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsültek.

hamburger zsemleMész még a boltba hamburger zsömléért? 🙂

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?