Meggylekvár hagyományosan és hozzáadott cukor nélkül

meggylekvár

Érdekes, hogy a mi családunkban nem volt divat a meggylekvár… Volt telkünk és volt több meggyfa is rajta, mégis a meggyből befőtt készült, valamint apukám kísérletezett a meggyborral, de a lekvár az kimaradt…

Aztán teltek az évek, már nincs telek, most épp egy darab piciny meggyfánk van, ami az idén termett ugyan 12 szem meggyet, de egy arra járó meggy-vadász mind a 12 szemet magáévá tette, így megkóstolni sem tudtuk… még szerencse, hogy épp a tolvajlás előtti nap lefotóztam, így legalább képem van róla, hogy már termésünk is volt 🙂

meggylekvárA meggylekvárt úgy 4-5 éve fedeztem fel magamnak, akkoriban az egyik német bolthálózat boltjaiban lehetett kapni és tényleg finom volt. Aztán eltűnt a polcokról, így 3 éve már magamnak főzöm… Előnye, hogy tudom mi van benne, illetve, hogy nincs benne más, mint meggy 🙂 Van amelyikben szó szerint nincs más, hiszen cukor sincs benne, az az én kedvencem, de általában az a családnak túl fanyar. Így készül hagyományos és cukormentes változat is.

meggylekvárHozzávalók:

Hagyományos meggylekvár: 1kg magozott meggy, 30 dkg nádcukor, 1 mokkáskanál citromsav

Természetesen nem 1 kg meggyből készül, de ezekkel az arányokkal, így egyszerűen mindenki a saját mennyiségére szorozhatja 🙂

A kimagozott, megmosott meggyet lecukrozom és néhány órát állni hagyom

meggylekvárA keletkezett cukros lé kb. felét üvegbe szűröm, az elkövetkező napokban ez lesz a kedvenc italunk, hűtőben 2-3 hétig eláll. A gyümölcsöt a maradék lével felteszem főni, amikor hab keletkezik rajta megkeverem. Egy idő után már nem lesz habos, csak szépen forrdogál:

meggylekvárEkkor botmixerrel pépesítem, hozzáadom a citromsavat, majd folyamatosan kevergetve még 20-30 percig főzöm.
Forrón, alaposan kimosott, csírátlanított üvegekbe szedem, az üvegeket lezárom és fejre állítom pár percre, majd száraz dunsztban hagyom két-három nap alatt kihűlni.

meggylekvárMeggylekvár hozzáadott cukor nélkül: 1 kg magozott meggy, 1/4 vaníliarúd kikapart magja, 1 g citromsav

A megmosott, kimagozott meggyet kézzel összetöröm, majd felteszem főni. Amikor forrni kezd, akkor kevergetem és kb fél órát főzöm így, majd botmixerrel pürésítem, hozzáadom a vanília magokat és a citromsavat. Innentől nem hagyom magára, mert könnyen odakaphat. Folyamatosan kevergetve főzöm még kb 20 percig, vagy míg olyan állagú nem lesz, hogy megfelelőnek ítélem a sűrűségét. Amikor kész, úgy járok el, mint minden más lekvárnál, alaposan kimosott csírátlanított üvegekbe töltöm és száraz dunsztban hűtöm ki.

meggylekvár

Pin It

Vélemény, hozzászólás?