Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány évek óta megrendezi a “Magyarország Cukormentes Tortája” háziversenyt, az idén sincs ez másképp, a verseny kiírása itt olvasható. Mivel Édsanya érintett a cukorbetegségben, így arra gondoltam az idén én is nevezek a versenyre, ezzel a tortával: túrós, diós kölestorta, fűszeres ananásszal, amely cukor és liszt mentes.
Eddig is sokszor készítettem olyan tortákat, süteményeket melyek különböző diétákba beilleszthetők, ez a torta most számomra kedves ízekből készült, itthon nagy sikert aratva.
A tésztája nem tartalmaz lisztet, cukor helyett eritritet használtam és abból sem sokat, így az íze, bár édes, de teret enged a természetes ízeknek is, mint a dió, a túró íze, amit megkoronáz az enyhén karamellizált fűszeres ananász.
Nem tudom, hogy a jeles háziverseny zsűrijének tetszik-e majd ez a sütemény, az elmúlt években nagyon sok igazán finom torta került a döntőbe (ezekről itt olvashattok), de abban biztos vagyok, hogy nálunk nem utoljára került az asztalra 🙂
Hozzávalók:
Tészta: 5 dkg köles, 1,2 dl víz, csipet só, 10 dkg dió, 2 nagy tojás, 5 dkg sovány túró, 3 evőkanál eritrit, 1 evőkanál szőlőmagolaj, 1 kávéskanál szódabikarbóna
Túrókrém: 20 dkg sovány túró, 2 evőkanál eritrit, 2 evőkanál diabetikus vaníliás cukor (eritrit vanília rúddal 2 hónapig összezárva), 10 dkg sűrűre lecsepegtetett joghurt, 2 evőkanál ananászpüré
Fűszeres ananász: 1 db közepes ananász, 2 dkg vaj, 3-4 ágacska friss kakukkfű, 1 csipet fahéj, 1 csipet só, 1 csipet gyömbér
A kölest enyhén sós vízben megfőztem, majd fedő alatt hagytam teljesen kihűlni.
A 2 tojás robotgéppel habosra kevertem, hozzáadtam a cukrot (eritrit), a szódabikarbónát, a diót. A meghűlt kölest összeturmixoltam a túróval és az evőkanál olajjal, majd ezt is a tojásos masszához kevertem. 18 cm-es tortaforma alját sütőpapírral béleltem, majd beleöntöttem a tésztát. Előmelegített, légkeveréses sütőben 160 fokon kb. 35 perc alatt sült meg. A formában hagytam kihűlni.
Míg a tészta sült, megpucoltam az ananászt, félbevágtam, a fás közepét kivágtam. Az egyik felének a felét összeturmixoltam, a többit szeletekre vágtam és a 2 dkg vajjal kikent tűzálló tálba tettem, majd megszórtam a fűszerek keverékével – kivéve a kakukkfű. Amikor a torta megsült betettem a sütőbe az ananászt, kb 15 perc alatt karamellizálódott a saját cukor tartalmától.
A túrót kikevertem az eritrittel, az ananászpürével és a joghurttal (szűrőt egy gézzel kibélelve 4-6 órán keresztül csepegtetve a joghurtot igazán krémessé válik).
A kihűlt tortát ketté vágtam, megkentem a túrókrém felével
Majd a tetejére került a másik fele a túrókrémnek és rá a karamellizált ananász
Az ananászos tepsiben maradt egy kevés vaj, azt meglangyosítottam, majd a kakukkfű leveleket beleszórtam és ezzel meglocsoltam a tortán az ananászokat.