Karácsonyi karamell krémlikőr

karamell krémlikőr

Azt már sokszor leírtam, hogy karamell imádat van nálunk 🙂 Likőr imádat ugyan nincs, de szerintem a karácsonyi hangulathoz jól illik egy kis likőr az asztalon. A tojáslikőrt nem szeretjük, így arra gondoltam megpróbálkozom egy karamell likőrrel az idén…

Valamikor réges-rég sokszor készítettünk házi Baileyst, nagyjából azt idéztem fel, csak most a karamell kapta főszerepet és persze a karácsonyi hangulat. P. nagyon helyesen végig asszisztálta a folyamatot, néha hümmögött, hogy vajon mi lesz ebből, de redukció készítése az Ő ötlete volt, ami nagyon feldobta a végeredményt 🙂 Ahogy most elnézem a mi kis likőrünket, ebből karácsonyig lehet kell még egy adagot készítenem, hiszen muszáj kóstolgatni, ahogy érnek az ízek és ez a finomság gasztro ajándéknak sem elvetendő ötlet! 🙂

karamell krémlikőrHozzávalók: 20 dkg nádcukor, 4 dl tejszín, 4cl +2 dl víz, 3 szem zöld kardamom, 2 teáskanálnyi szárított narancsvirág, 2,5 dl tiszta szesz (gyógyszertár) és 2,5 dl desztillált víz
Opciók: tiszta szesz hiányában semleges ízű vodkával is elkészíthető, akkor nem kell bele víz! Narancsvirág hiányában 1 kezeletlen héjú narancs vékonyan levágott sárga héjának a feléből is készülhet a redukció, de óvatosan adagoljuk a narancs héját, erősebb íze van, mint a narancsvirágnak, ne vigye el teljesen a karamell ízét!

A 4 cl vizet lábasba öntöttem, arra rászórtam a 20 dkg nádcukrot és alacsony hőfokon elkezdtem karamellizálni.

karamell krémlikőrAmikor a cukor forrni kezdett felöntöttem apránként a tejszínnel. Tényleg apránként, mert rögtön felhabzik! Érdemes kevergetni közben, méghozzá egy hosszabb nyelű fakanállal vagy habverővel, mert nagyon meleg a gőz!
A hőfokon nem változtattam és szé
p lassan kiforraltam, hogy sűrűsödjön. Nagyjából 20 perc, folyamatosan kevergetve. Közben egy másik láboskában a 2 dl vízbe beletettem a két teáskanálnyi narancsvirágot és a kardamom magot, aminek a burkát megrepesztettem és redukciót készítettem belőle. (redukció: a 2 dl vízben addig főzőm forralom a fűszert, míg kb. fél decire nem redukálódik a víz mennyisége.)

karamell krémlikőrAmikor a karamell elkészült, teljesen lehűtöttem.

karamell krémlikőrA narancsvirág redukció kb 0,5 dl lett, ezt leszűrtem és még a meleg karamellhez kevertem, a visszamaradt narancsvirágra ráöntöttem az alkoholt és hagytam ázni benne, míg a karamell hűlt.
Az alkoholt leszűrtem, elkevertem a desztillált vízzel, és rászűrtem a karamellt. Összekevertem, üvegbe tettem és hűtőben tárolom. Fogyasztás előtt felrázandó! 

karamell krémlikőrkaramell krémlikőr

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?