A mézeskalács sütés egyik velejárója nálam, hogy mindig marad egy kis tészta, amit már nem akarok kiszaggatni formára, vagy mert mindenből megvan a kellő darabszám, vagy mert meguntam 🙂
Ráadásul ilyenkor még senkit nem engedek a mézeseim közelébe, pedig az illatok nagyon csábítóak 🙂 Nos, erre adott megoldást Dina barátnőm egy receptjében ezt alapul véve készültek nálam is mézes falatok, csak épp karamellkrémmel.
Apró édes falatkák, a mézes ízét jól kiegészíti a karamell, kissé már sok is, de a mézes sütés utáni illatfelhőbe burkolózott konyhában, pontosan jó szolgálatot tesz 🙂
Hozzávalók: mézeskalács korongok ebből a tésztából
karamellkrém: 10 dkg cukor, 14 g liszt, 1 dl tejszín,
A tejszínt és 5 dkg cukrot összemelegítünk, épp csak annyira, hogy a cukor felolvadjon, majd csomómentesen belekeverjük a 14 g lisztet és félretesszük.
5 dkg cukrot karamellizálunk és ebbe csurgatjuk bele a tejszínt. Folyamatosan kevergetve krémmé főzzük, amikor “bugyog” levesszük a tűzről és időnként megkeverve kihűtjük.
A kisült mézeskalács korongok egyik felét megkenjük a krémmel, majd összetapasztjuk egy másik koronggal. Azonnal fogyasztható, de ha sikerül megmenteni belőle pár szemet és lezárt dobozban félretenni, másnap még finomabb 🙂