Képviselőfánk

Képviselőfánk

Bár elmúlt a farsangi időszak, de ezt a fánkot bármikor szívesen látom az asztalunkon. A képviselőfánk nekem a gyerekkorom idézi, sokszor volt nálunk az ünnepi asztalon, Nagymamám keze által.

Képviselőfánk tészta az úgynevezett égetett tészta, ami persze csak egy elnevezés, megégetni nem kell, sőt, figyelni kell, hogy ne pirítsuk meg a tésztát az előkészület során! Többféle receptet olvastam már, őszinte leszek, ne mertem kipróbálni még más változatot Nagyimén kívül, így most ezt teszem itt közkinccsé, nekem ezzel a recepttel eddig mindig sikerült 🙂

KépviselőfánkHozzávalók: 20 dkg vaj, 20 dkg víz, 1 púpos teáskanál kristálycukor, 1 csapott teáskanál só, 20 dkg liszt, 5 “M”-es méretű tojás

Krémhez: 1l tej, 5 tojás, 1 vanília rúd, 15 dkg cukor, 4 evőkanál liszt, 1 cs. vaníliás cukor, (ez a krém nem túl édes, ha édesebb szájú valaki, 20-25 dkg-ra emelheti a cukor mennyiségét)

Hab: 4 dl habtejszín, 2 evőkanál mascarpone, 4 evőkanál porcukor

A tészta hozzávalói közül a vizet egy nagyobb fazékba teszem, bele kockázom a vajat és elkezdem melegíteni. Amikor felmelegedett a víz és elolvad benne a vaj, hozzáadom a cukrot és a sót, végül folyamatosan kevergetve beleszitálom a lisztet. Addig főzöm, míg masszává áll össze. Ekkor leveszem a tűzhelyről és hagyom langyosra hűlni.
A tojásokat felverem. Közepes méretű tojást használok, ha kisebb vagy nagyobb tojás van otthon, akkor a mennyiségét növelni vagy csökkenteni kell, az a lényeg, hogy mikor belekevertük a lisztes masszába egy nokedli állagú, se nem túl folyós, se nem túl kemény tésztát kapjunk! A felvert tojásokat lassan adagolom a masszába, úgy, hogy folyamatosan keverem közben. Egy kicsit hagyom pihenni a tésztát, aztán habzsákba töltöm és sütőlemezre nyomom a fánkokat

KépviselőfánkEgymástól távolabb helyezem el őket, mert szépen megnőnek. Én nem szoktam nagy fánkokat sütni, inkább kis helyes kis darabokat..

KépviselőfánkElőmelegített 170 fokos sütőbe teszem és kb 25-30 perc alatt sütöm aranybarnára. Fontos, az első 15 percben nem szabad a sütőajtót kinyitni! Én az egész sütési idő alatt nem szoktam nyitogat 🙂
A kisült fánkok tetejét még forrón levágom, hogy a gőz távozzon a tésztából, az ne essen össze!

KépviselőfánkMíg sülnek a fánkok megfőzöm a vaníliakrémet, ami nálunk tulajdonképpen a krémes krémje:

A krémhez a tojásokat szétválasztottam, a sárgáját a vaníliás cukorral kikevertem, hozzáadtam a lisztet és 1-2 ek tejet, ezzel simára dolgoztam a masszát és egy kicsit folyósra hagytam, hogy bele tudjam önteni a tejbe. A tejet a cukorral, a vanília rúddal forróra melegítem, beleöntöm a tojás sárgájákkal kikevert krémet és folytonosan kevergetve sűrűre, keményre főzöm. Ekkor felverem kemény habbá a tojások fehérjét és a forró krémbe keverem. Időnként megkeverve kihűtöm, majd a kihűlt krémbe keverek még néhány kanállal a felvert tejszínhabból.

Amikor minden kihűlt, nincs más hátra, mint összeállítani a fánkokat: alulra krémet nyomok a habzsákból, arra kerül a tejszínhab és végül a levágott kalapka. Van aki megcukrozza, én ezt elspórolom, nem igazán kedveljük úgy.

KépviselőfánkKépviselőfánkKépviselőfánk

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?