Fűszeres áfonyás eckler fánk

eckler fánk

Már írtam róla,hogy a csokis dolgok mellett a krémes sütik a kedvenceim. Főleg, ha valami gyümölcsös krémes, mint ez az eckler fánk, amiben most az áfonya igazán különleges fűszerezést kapott…

Az eckler fánk tésztája, úgy készül, mint a képviselő fánk tészta, különbség a formázásában és a töltelékében van. Addig, míg a képviselő fánk vanília krémmel és tejszínhabbal készül, addig az eckler számtalan íz variációban készíthető. Reneszánszát éli mostanában, a világ számos országában újra divat lett az eckler fánk, különleges krémekkel és színes mázakkal készül.

eckler fánkHozzávalók:
Tészta: 20 dkg vaj, 20 dkg víz, 1 púpos teáskanál kristálycukor, 1 csapott teáskanál só, 20 dkg liszt, 5 “M”-es méretű tojás
Krémhez: 250 g szarvasi mascarpone, 200 g áfonya, 100 g porcukor, 5 g őrölt zöld cardamom mag, 1 csomag vaníliás cukor
Hab: 4 dl habtejszín, 2 evőkanál mascarpone, 4 evőkanál porcukor

A tészta hozzávalói közül a vizet egy nagyobb fazékba teszem, bele kockázom a vajat és elkezdem melegíteni. Amikor felmelegedett a víz és elolvad benne a vaj, hozzáadom a cukrot és a sót, végül folyamatosan kevergetve beleszitálom a lisztet. Addig főzöm, míg masszává áll össze. Ekkor leveszem a tűzhelyről és hagyom langyosra hűlni.
A tojásokat felverem. Közepes méretű tojást használok, ha kisebb vagy nagyobb tojás van otthon, akkor a mennyiségét növelni vagy csökkenteni kell, az a lényeg, hogy mikor belekevertük a lisztes masszába egy nokedli állagú, se nem túl folyós, se nem túl kemény tésztát kapjunk! A felvert tojásokat lassan adagolom a masszába, úgy, hogy folyamatosan keverem közben. Egy kicsit hagyom pihenni a tésztát, aztán habzsákba töltöm és sütőlemezre nyomom a fánkokat, én ebben a formában:

eckler fánkEgymástól távolabb helyezem el őket, mert szépen megnőnek.

eckler fánkElőmelegített 170 fokos sütőbe teszem és kb 25-30 perc alatt sütöm aranybarnára. Fontos, az első 15 percben nem szabad a sütőajtót kinyitni! Én az egész sütési idő alatt nem szoktam nyitogatni 🙂
A kisült fánkokat még forrón félbe vágom, hogy a gőz távozzon a tésztából, az ne essen össze!

A krémhez a 200 g áfonyát összetöröm késes betétű robotgéppel a mascarponéval és a porcukorral, valamint a fűszerrel és a vaníliás cukorral. A tejszínhabot felverem a cukorral és mascarponéval kemény habbá.
A kihűlt tésztába betöltöm először az áfonyás krémet, majd a tetejére a tejszínhabot.

eckler fánkeckler fánk

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?