Boros perec

Boros perec

Boros perec a Boros nagyitól 🙂 És tényleg, de a neve nem ezért lett boros 🙂
Jó kis ropogós recept, amit jó szívvel ajánlok, akár Húsvétra is, de remek vendégváró és ropogtatni való egy baráti összejövetelen is.

Ez a recept Párom Anyukájának a fiókjából került elő és rögtön a család kedvencévé vált. Az elkészítésén csak annyit változtattam, hogy én nem sodortam, tekertem a pereceket, hanem kiszúróval készültek.

Boros perecHozzávalók: 12,5 dkg zsír, 50 dkg liszt, 2 vőkanál tejföl, 2 tojás sárgája, 1 kávéskanál cukor, őrölt bors és só ízlés szerint, kb. 1 dl fehér bor

A zsírt elmorzsoljuk a liszttel, cukorral, sóval, borssal, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját és a tejfölt. Ezután apránként annyi fehér bort öntünk bele, hogy a tészta összeálljon, jól gyúrható legyen. Nekem egy picit kevesebb, mint 1 dl kellett bele.

Összegyúrjuk, kinyújtjuk 5-6 mm vastagságúra és innen két út van: ha van szaggatónk, kiszaggatjuk perec alakúra, ha nincs, akkor  tésztát csíkokra vágjuk, a csíkokat egyesével kicsit megsodorjuk és perecet formázunk belőle. Lekenjük a tojásfehérjével és 200 fokra előmelegített sütőben világosra sütjük.

Boros perecA vastagabb perecek inkább omlósak, a vékonyabbak jó ropogósak lesznek. Jól zárható dobozban hetekig eláll.

Boros perec

 

Pin It

Vélemény, hozzászólás?