
Tegnap barátnőkkel csacsogtunk, vacsora közben és szóba került a mazsola. Többen szeretik, ketten a társaságból viszont kifejezetten nem szeretjük 🙂 Ekkor jutott eszembe a mazsola lekvár, ami évek óta nagy kedvencem, de hazaérve hiába kerestem itt, nem leltem…
Így arra az elhatározásra jutottam, hogy ezt a hiányosságot gyorsan pótolnom kell 🙂 Nem is szaporítom a szót…
Hozzávalók: 20 dkg mazsola, 10 dkg nádcukor, 2 dl víz, 1 dl frissen facsart narancslé (nem kell leszűrni, mehetnek bele a rostok is!), 1/2 vanília rúd kikapart magja, 1 rúd fahéj
A mazsolát egy éjszakára, vagy egy napra, ahogy épp alakul beáztatom, majd leszűröm és fazékba teszem. Ráöntöm a vizet, a narancslét, hozzáadom a cukrot, a vaníliát és beledobom a fahéj rudat. Lassú lángon főzöm 20 percet, majd kiveszem a fahéj rudat, összeturmixolom botmixerrel és folyamatosan kevergetve még 20 percet főzöm.
Amikor kész, sterilizált kicsi üvegekbe töltöm és száraz dunsztba hagyom kihűlni.
Köztudottan mazsola ellenes vagyok, gyerekkorom óta kipiszkálom mindenből 🙂 De ez a lekvár szerelem volt első kóstolásra 🙂 Eredetileg Pixinél láttam, az ő receptjén módosítottam kicsit, saját ízlésemnek megfelelően 🙂