Serpenyőben sült csirkemell, zöld körettel és fokhagyma mártással

serpenyős zöldségek és sült csrikemell

Tavasz van, még ha a mai időjáráson nem is annyira látszik… Ilyenkor az ember lánya két okból is szívesen fogyaszt zöld köretet, egyrészt jól esik friss zöldségeket enni, másrészt ahogy barátnőimmel szoktuk mondogatni: közeledik a bikini szezon 🙂

Hogy készítsünk egy serpenyőben gyors vacsorát? Most megmutatom és elmondom azt is, hogy készítek finom omlós és szaftos csirkemell sültet 🙂

A sült vagy roston csirkemell készítésétől többen “félnek” az ismeretségi körömben, mert “az mindig száraz lesz”, “nem tudom jól elkészíteni”, “olyan ízetlen vacak lesz a végeredmény”… Én most megmutatom, hogy készül nálam.

Azt gondolom, két (na jó, a megfelelő minőségű csirkehússal együtt három) fontos összetevője van a dolognak.
Az egyik egy jó serpenyő (most a legegyszerűbb elkészítésről beszélek, hiszen lehetne rostlap, vagy grill, stb), ami abban nyilvánul meg, hogy megfelelően vastag és jó hőleadása van. Érdemes egy jó minőségű serpenyőre beruházni, tudom, nem olcsó, de nem kell belőle sok, elég egy multifunkcionális méretű. Ez biztosítja, hogy a hús gyorsan megfelelő hőkezelésben részesüljön, nem keljen sokáig sütni, hamar bezáródjanak a rostok, így megőrizve a hús “szaftosságát”. Ezután tényleg percek alatt elkészíthető, hiszen egy magas hőmérsékletű serpenyőben egy szelet csirkemell, ami kb 1-1,5 cm vastag nagyjából oldalanként 3 perc sütési idővel számolva bőven átsül.
A másik fontos dolog a hús fűszerezése. Csirkemellet én nem szoktam pácolni, azzal kezdem az ételkészítést, hogy sózom és fűszerezem a húst. Utána elkészítem a körethez valót, felhevítem a serpenyőt, majd ezek után sütöm a húst. Ez az idő elegendő ahhoz, hogy a csirkemell sütésre kész legyen. Természetesen, akinek úgy szimpatikus, az előre is befűszerezheti, de sokkal előbb, mondjuk előző este ne sózzuk be, mert a só elvonja a vizet és hamarabb kiszárad a hús.
Fűszer. Nos a fűszer kérdés tényleg ízlés dolga… Amit én biztosan soha nem használok: vegeta és egyéb ételízesítők, mivel sok sót és általában ízfokozókat tartalmaznak. Az előre bekevert fűszerkeverékeknél is kevés az amiben megbízok… Most találtam egy magyar fűszerkeveréket, ami többféle húshoz is készül, őszinte leszek, ez elnyerte a tetszésemet, ezért meg is mutatom:

Visegrádi Schef Grill Akadémia

A fantasztikus fűszerek és füstölők

Már olvashattatok róla itt, a Grill Akadémia rendezvényén találkoztam én is először ezekkel a fűszerekkel. Hogy miért szerettem bele? Nagyon egyszerű, semmi mást nem tartalmaz, mint a szárított fűszereket! Sőt, ezek a fűszerek felismerhető formában vannak jelen a visszazárható(!) csomagolásban, ami először furcsa lehet, de nekem kifejezetten tetszik. Akit pedig zavar, hogy a megszokottnál kicsit darabosabb a fűszer, egy mozsárban pillanatok alatt összetörheti, de akkor is tudja, mi került a húsra 🙂
Ha pedig már terem a konyhakertben a friss fűszernövény, használjuk bátran azt a húsok ízesítésére, hiszen a friss fűszerek varázslatos ízvilágot adnak ételünknek.
De nézzük, hogy is készül ez a gyakorlatban

serpenyős zöldségek és sült csrikemellHozzávalók: 50 dkg csirkemell filé szeletelve, vagy medalion formában, 1 db pak choi,  2 db sárgarépa, 1 db cukkini, 1 db kicsi zeller, 4-5 gerezd fokhagyma, 1/2 dl olíva olaj, egy fél narancs kifacsart leve, 4-5 evőkanálnyi száraz fehér bor, só, fehér bors, Kotkot fűszerkeverék

A hús szeleteket megsózom, megszórom a fűszerkeverékkel, egy tálba teszem, ráöntöm a fél dl olívaolajat és összekeverem vele, majd félre teszem pihenni.
A zöldséget megtisztítom, darabolom és félre teszem, én a hús után szoktam a zöldségeket lepirítani, mert a kész húsnak kifejezetten jót tesz, ha letakarva meleg helyen pihen néhány percet.
Felhevítem a serpenyőt és nem teszek bele semmilyen zsiradékot, hiszen a csirkemellen van olaj, egy jó serpenyőben tökéletesen meg fog sülni annyi olajjal. A forró serpenyőbe egyesével beleteszem a húst, úgy, hogy kényelmesen elférjenek. A behelyezés sorrendjében rögtön meg is fordítom őket, amint az összes hús a serpenyőben van.

serpenyős zöldségek és sült csrikemellA fordítás után mindenkét oldalukat 3-3,5 percig sütöm, ha valaki nagyon bizonytalan, hogy átsült-e vegye ki a legelsőt és vágja meg, rögtön látszik, hogy tökéletesen átsült, vagy ha van otthon maghőmérő, a hús közepébe szúrva látjuk, hogy elérte a kb 75 fokot, akkor biztosak lehetünk benne, hogy kész van. A kész húst tálra teszem és fóliával letakarom.
A zöldségeket a visszamard olajon a forró serpenyőben sütöm. Én nem fűszerezem, hiszen szeretem a zöldek ízét, sót nem igényel és jobban szeretem, ha harapható, roppanós a végeredmény, mint ha nagyon elpuhul.

serpenyős zöldségek és sült csrikemellA zöldségek között van egy nem mindennapi zöldség a pak choi. Más néven bordás kelnek is nevezik, ezt a káposzta félék családjába tartozó növényt, ami Közép-Kelet-Ázsiából származik. Élénk színével és harmonikus ízével remek kiegészítője minden zöld köretnek, de akár önálló köretként is készíthetjük. Jó barátságban van a borssal, fokhagymával és a gyömbérrel is, érdemes kipróbálni.

Miután a zöldségek is elkészültek, gyorsan a serpenyőbe nyomom fokhagymanyomón a fokhagymákat, itt ha kell pár csepp olajat adok még hozzá, átforgatom, majd gerezdenként egy-egy evőkanál száraz fehérbort adok hozzá és egy fél narancs kifacsart levét. Sózom, borsozom és kiforralom. Mire a zöldséget és a húst kitálalom már kész is van.

serpenyős zöldségek és sült csrikemellÍzletes, színes és könnyű vacsora, ami ígéretemhez híven egy serpenyőben elkészíthető és 20 percnél nem vesz több időt igénybe 🙂

A fűszereket beszerezhetitek hozzá itt, valamint hasznos ötleteket találtok még hozzájuk a Grill Főzőiskola oldalán.

Pin It

Vélemény, hozzászólás?